BiH

Erdoan: Turska će pružati BiH svaku vrstu podrške

Erdoan: Turska će pružati BiH svaku vrstu podrške
Foto: Anadolija | Erdoan: Turska će pružati BiH svaku vrstu podrške

SARAJEVO - Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Republike Truske, rekao je da će Turska nastaviti da pruža BiH svaku vrstu podrške za očuvanje mira i prosperiteta.

On je rekao da je cilj da se u veoma kratkom periodu izvoz poveća na milijardu dolara te da postoji veoma jaka želja i volja da se to uradi.

"Od velike važnosti je da se potpiše novi sporazum o slobodnoj trgovini", rekao je Erdoan, naglašavajući da će se nastaviti intenzivna saradnja na polju transporta i stočarstva te da će Turska nstaviti da podstiče svoje velike kompanije da investiraju u BiH.

Govoreći o povezivanju Beograda i Sarajeva dvema trasama, Erdoan je rekao da se radi o izuzetno zahtjevom projektu zbog geografije terena te da je procjenjena vrijednost nešto više od tri milijarde evra, ističući da to neće moći da se uradi bez turske banke koja će taj projekat kroz kredite finansirati sa vjerovatno 85 odsto.

On je rekao da što se tiče izvoza mesa u Tursku i kvote od 8.000 tona da je to po njegovom mišljenju malo i da Turska u ovom trenutku može ići na količinu od oko 15.000 tona.

"To će u velikoj mjeri doprinjeti većem zapošljavanju u BiH", rekao je Eredogan.

Na pres konferenciji on se osvrnuo i na izmjene Izbornog zakona u BiH naglašavajući da to mora da bude unutrašnje pitanje BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije