BiH

Ešdaun: BiH nezaustavljivo ide unazad

Ešdaun: BiH nezaustavljivo ide unazad
Ešdaun: BiH nezaustavljivo ide unazad

SARAJEVO - Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun upozorio je da Bosna i Hercegovina nezaustavljivo ide unazad već deset godina, a da međunarodna zajednica ne radi ništa da se to prekine.

U govoru koji je juče održao na prestižnom britanskom Univerzitetu Oksford, on je vrlo kritikovao prvenstveno međunarodnu zajednicu, ali i političare u BiH, piše Dnevni avaz.

"Sve više me brine situacija u BiH. U teškim vremenima mora se biti direktan", rekao je Ešdaun.

On je nastupio u okviru konferencije o Balkanu koju je ovaj univerzitet organizirao pozvavši veliki broj gostiju, uključujući i ambasadore balkanskih država u Londonu.

Ešdaun je istakao da međunarodnoj zajednici trebaju nova odlučnost i insistiranje na reformama, a ne stalno zadovoljstvo statusom quo.

Naveo je da političari u BiH nefunkcionalnost države upotrebljavaju za vlastitu korist i svađanje naroda. Istim tim narodima, dodaje, svi vlastodršci uskraćuju osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na rad, kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sigurnost, vladavinu zakona i moderno obrazovanje.

"U BiH se uskraćivanje tih prava koristi za potpirivanje etničkih razlika i, sve češće, podsticanje na vjersku netoleranciju. To se onda preslikava na stalno usporavanje i ometanje jedinog puta u bolju budućnost - članstvo u NATO i EU", istakao je Ešdaun.

Posebno je naglasio da ekonomske reforme, na koje sada Brisel sve više polaže nade, jesu potrebne i dobre, ali da nisu dovoljne da bi se riješio problem nefunkcionalnosti BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije