BiH

Eventualna rezolucija američkog Kongresa neće biti obavezujuća

Eventualna rezolucija američkog Kongresa neće biti obavezujuća
Eventualna rezolucija američkog Kongresa neće biti obavezujuća

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da eventualna rezolucija o BiH američkog Kongresa nije obavezujuća za Republiku Srpsku koja ima jasan stav da se ne ide u povećanje nadležnosti BiH, nego u njihovo smanjenje i dovođenje u okvire Ustava i Dejtonskog sporazuma.

"Uspjeli smo da zaustavimo nasilno uzimanje nadležnosti, a sada ulazimo u fazu kada ćemo veoma organizovano i jasno tražiti vraćanje raznih nadležnosti. Ukoliko se to ne bude odvijalo racionalno i u okviru Ustava BiH, radićemo ustavnu reformu u Republici Srpskoj gdje će vjerovatno jedna od odredbi biti da entitetima pripada sve ono što nije direktno dato Ustavom BiH u nadležnost BiH", izjavio je Dodik.

On je podsjetio da je Ustav Republike Srpske od Venecijanske komisije ocijenjen kao usaglašen sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, te istakao da je uvjeren da Srpska ima dovoljno snage da dodatno ojača institucije i državni kapacitet.

Komentarišući rezoluciju o BiH koju je uputio američki kongresmen Kristofer Smit, kojom se traži revizija Dejtonskog sporazuma, Dodik je rekao da su to poznate namjere i da je očigledno da nisu otišle u zaborav, već se recikliraju.

"Taj kongresmen je direktni lobista bošnjačke strane i raspolažemo nekim informacijama o njegovoj korumpiranosti u tom pogledu. Poznato je da su njegove usluge plaćene i u tom pogledu je njegovo ponašanje", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je poručio da to pitanje, kada je riječ o SNSD-u, nikada neće doći na dnevni red, te da je to politička igra da se pokušaju održati stare ideje, koje su propale zahvaljujući odlučnoj političkoj akciji Srpske proteklih godina.

"Bio sam izložen pritiscima zamjenika državnog sekretara koji je tražio od mene jednog predsjednika BiH, pa sam ga odbio uz njihove prijetnje u tom vremenu", napomenuo je Dodik.

Komentarišući Smitov zahtjev da OHR koristi puna ovlaštenja, Dodik je rekao da je to više žal za prošlim vremenima, kada ih je koristio visoki predstavnik u BiH protiv Srba i Republike Srpske.

"Kako možete objasniti da je SAD, koja se promoviše kao demokratska država, podržavala antidemokratska ponašanja visokih predstavnika u dužem periodu. Ili kako Velika Britanija, koja sebe smatra kolijevkom demokratije, podržava i stoji iza nasilja visokih predstavnika u prošlosti. To je fenomen koji se mora objasniti", naglasio je Dodik.

On je naveo da visoki predstavnik dobija 24.000 evra mjesečno, ali da je samo "ikebana", te da jednom na dnevni red mora doći nekorektnost visokih predstavnika u BiH.

"Ne možemo prihvatiti nasilje visokih predstavnika i podršku koju im je veći dio međunarodne zajednice dao u kršenju međunarodnog ugovora, jer Aneks 3 Konvencije o međunarodnim ugovorima sasvim nešto drugačije govori od onog što su radili visoki predstavnici", zaključio je Dodik.

Američki kongresmen Kristofer Smit uputio je u Predstavnički dom Kongresa rezoluciju kojom se traži ustavna reforma BiH i upotreba svih moći datih predstavnicima međunarodne zajednice u BiH. U rezoluciji je provučena ideja da je protivljenje centralizaciji, odnosno jačanju institucija na nivou BiH, uzrok stagnacije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije