BiH

Evo koliko zarađuju poslanici u državama bivše Jugoslavije

Evo koliko zarađuju poslanici u državama bivše Jugoslavije
Evo koliko zarađuju poslanici u državama bivše Jugoslavije

Najdrastičniji primjer među parlamentarcima u državama bivše Jugoslavije su oni iz Bosne i Hercegovine, koji zarađuju u prosjeku barem šest puta više od onih koje predstavljaju, piše Blic.

Evropski prosjek zarade poslanika u državnim parlamentima od 2,3 prosječne plate u toj zemlji tek je oko donje granice kod narodnih tribuna u skupštinama Srbije i Crne Gore.

81 poslanik koji sjedi u crnogorskom parlamentu, mjesečno prima od 1.000 do 1.700 eura, od čega je prosječni lični dohodak 484 eura.

U Makedoniji zagarantovana primanja poslanika od 1.000 eura mjesečno tri puta su veća od prosječnog neto ličnog dohotka, s tim što u toj državi poslanici koji nisu redovni na sjednicama mogu da dobiju kaznu - 20 odsto manju platu u narednih šest mjeseci.

Oni koji bojkotuju rad parlamenta i pored neodlaska na posao dobijaju 350 eura, i dalje više od prosječne makedonske plate.

U Sloveniji su poslaničke plate najveće na području bivše Jugoslavije, ali su zato najveća i prosječna primanja.

Međutim, i u Sloveniji, kao i u Hrvatskoj, koja 1. jula ulazi u Evropsku uniju, atraktivija od lokalnih primanja svakako su primanja koja mogu da se ostvare u Evropskom parlamentu, a koja dostižu desetak hiljada evra.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije