BiH

Evropa ne insistira na centralizaciji

Evropa ne insistira na centralizaciji
Evropa ne insistira na centralizaciji

BANJALUKA - Predstavnici Evropske komisije na nedavnom sastanku sa liderima iz BiH u Briselu rekli su da ne insistiraju na prenošnju ovlašćenja, niti centralizaciji BiH, izjavio je danas predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić.

„Oni /Efropska komisija/ insistiraju na standardima, a na nama je da se dogovorimo koji je sistem efikasniji. Jasno nam je stavljeno na znanje u pismu namjera, odnosno u akcionom planu za nekoliko narednih mjeseci, da je naša unutrašnja obaveza da se dogovorimo o sistemu koordinacije i da se poštuje ustavna struktura BiH “, rekao je Džombić novinarima nakon sjednice Vlade RS.

On kaže  da je ubijeđen da se može  postići  sistem koordinacije i   usaglašeni stavovi o određenim pitanjima, kako bi iz BiH bio jedan glas, koji   ne bi bio zloupotrijebljen prilikom tumačenja.

„Jedan glas treba da bude na bazi usaglašenih stavova u interesu svih građana Republike Srpske i Federacije BiH, tri konstitutivna naroda, dva entiteta. Optimista sam  da to možemo uraditi“, naveo je Džombić.

On smatra da je moguće do septembra  provesti   odluku  u slučaju    "Sejdić-Finci“, jer  postoje načelni dogovori  političkih  lidera, ali   da to zavisi od parlamentarne procedure BiH.

DŽombić je naveo da su u Briselu predstavljena iskustava iz različitih zemalja o sistemu koordinacije i da su navedeni primjeri Velike Britanije i Španije koje imaju decentralizovan sistem, gdje čak i pojedine oblasti u tim zemljama imaju direktne kontakte sa Evropskom komisijom o određenim poglavljima.

On je ocijenio sastanak u Briselu kao bitan i uspješan, možda najuspješniji do sada kada je riječ o evrointegracijama.

Politički lideri i predstavnici vlasti iz BiH na sastanku u Briselu održanom 27. juna dogovorili su rokove i oblasti   saradnje koji će omogućiti BiH da u novembru podnese zahtjev za kandidaturu u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije