BiH

Evropa podržava izjavu Predsjedništva BiH

Evropa podržava izjavu Predsjedništva BiH
Evropa podržava izjavu Predsjedništva BiH

BRISEL - Evropska unija pozdravlja objavu sporazuma Predsjedništva BiH o pismenom obavezivanju na preduzimanju reformi u okviru procesa pridruživanja EU, saopšteno je iz Kancelarije visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i sigurnost Federike Mogerini.

Tekst izjave koji učvršćuje obećanja stranačkih lidera, u skladu je sa zahtijevima postavljenim u zaključcima Savjeta za spoljnu politiku od 15. decembra prošle godine, navodi se u saopštenju.   

''Evropska unija poziva sve političke lidere da potvrde eksplicitnu podršku pisanoj izjavi. Ta pismena obaveza postavlja jasan put za Bosnu i Hercegovinu. Po okončanju domaće procedure, uključujući usvajanje u Parlamentu BiH, EU će odgovoriti kako je navedeno u zaključcima Savjeta iz decembra prošle godine. EU ponavlja snažno obavezivanje na evropsku perspektivu BiH, navodi se u saopštenju.

Lideri stranaka da podrže izjavu 

 Evropska unija pozdravila je objavljivanje dogovora Predsjedništva BiH o pisanoj obavezi za provođenje reformi u okviru procesa pristupanja EU, te apelovala da svi lideri  političkih stranaka potvrde svoju eksplicitnu podršku ovoj pisanoj obavezi.

"Tekst pisane obaveze koji konsoliduje doprinos lidera političkih partija u skladu je sa zahtjevima naznačenim u zaključcima Savjeta za spoljne poslove EU od 15. decembra prošle godine", navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

EU smatra da pisana obaveza utvrđuje jasan put za BiH. 

Nakon završetka procedure usvajanja pisane obaveze u BiH, uključujući i njeno usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH, EU će odgovoriti kao što je navedeno u zaključcima Savjeta za spoljne poslove EU iz decembra.

"Evropska unija još jednom ističe svoju snažnu opredijeljenost za budućnost BiH u EU", ističe se u saopštenju. 

U zajedničkoj izjavi članova Predsjedništva BiH, koja je objavljena juče, navodi se da će institucije vlasti u BiH provesti sve reforme neophodne da bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti i omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU kao suverena država koja ispunjava uslove i obaveze za članstvo. 

Članovi Predsjedništva Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović obavezali su se da će institucije na svim nivoima vlasti, u skladu sa ustavnim nadležnostima, u svoje programe rada uključiti reforme neophodne za napredak BiH u procesu pridruživanja EU i u svom djelovanju davati prioritet blagovremenom provođenju tih reformi. 

Podrška Izjavi 

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju usvajanje zajedničke izjave Predsjedništva BiH o opredijeljenosti BiH za evropske reforme koje bi našu zemlju trebale povesti ka Evropskoj uniji. 

"Pozivamo lidere političkih stranaka da izjavu što prije potpišu te očekujemo da je u konačnici podrže poslanici i delegati oba doma Parlamentarne skupštine BiH", stoji u priopćenju iz CCI-a.

I  HDZ 1990 pozdravio je konačni prijedlog zajedničke izjave o prihvaćanju zaključaka Savjeta za spoljne poslove Evropske unije te pozvao druge političke stranke i institucije da se jasno opredijele po ovom pitanju. 

"Evropski put Bosne i Hercegovine za nas nema alternativu, stoga smo odlučili javno iskazati podršku ovom dokumentu uz duboko uvjerenje kako će i lideri drugih bosanskohercegovačkih stranaka i institucija svoje retoričko opredjeljenje manifestovti konkretnim koracima i prihvatiti zajedničku izjavu", priopćeno je iz HDZ-a 1990. 

Iz te stranke pročuju kako je pred Bosnom i Hercegovinom istorijska prilika koja se ne smije propustiti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije