BiH

Evropa šalje i dodatnu pomoć

Evropa šalje i dodatnu pomoć
Evropa šalje i dodatnu pomoć

SARAJEVO - Komesar EU za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje na krizne situacije Kristalina Georgijeva, koja boravi u BiH s ciljem sagledavanja posljedica razornih poplava, istakla je da će zbog razmjera te tragedije stići i dodatna pomoć Evrope.

Georgijeva je izjavila da je EU odmah odgovorila na zahtjev BiH za dostavljanje hitne pomoći, te da danas gotovo 150 Evropljana iz 16 zemalja helikoterima, pumpama za vodu, čamcima i spasilačkom opremom pomaže stanovništu u BiH, saopšteno je iz Delegacije EU.

Ona je izrazila najdublje saučešće svima koji su izgubili članove porodice, prijatelje, dom i sredstva za život.

"Ovo je tragedija ogromnih razmjera koja je kod nas u Evropi izazvala veliko saosjećanje", rekla je Georgijeva.

Prema njenim riječima, u vanrednoj situaciji najvažnije je da se smanji rizik od gubitka života i štete.

"Prije jedan i po čas obaviještena sam da je prioritet sprečavanje daljeg pucanja nasipa i upravo sada, dok ovdje razgovaramo, helikopteri prevoze vreće sa pijeskom radi jačanja nasipa i sprečavanja daljeg izlivanja", rekla je ona.

Georgijeva je odala priznanje EUFOR-u koji je do sada obavio oko 160 evakuacija i spasilačkih letova, ističući da 800 ljudi duguje život tim helikopterima.

"Nakon toga, krenućemo u humanitarnu pomoć. Tri hiljade klizišta teško je oštetilo domove, a onima koji su izgubili dom biće potrebni agregati za električnu energiju, sistemi za prečišćavanje vode, hrana, krov nad glavom, madraci, kreveti, medicinska pomoć", navela je ona.

Georgijeva je naglasila da je sada prioritet finansiranje humanitarnih aktivnosti i odgovor na zahtjeve koje su uputile vlasti.

Ona je rekla da je potrebno da se u najkraćem roku krene u procjenu štete, a nakon toga u obnovu, da bi BiH i pogođene lokalne zajednice mogle da se vrate na funkcionalan nivo, ovaj put, otporniji na buduće poplave.

"Naravno, EU će u toj fazi pokazati solidarnost sa BiH", dodala je Georgijeva nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Georgijeva je podsjetila da je na funkciji već četiri i po godine i da je vidjela sve moguće nepogode koje se mogu zamisliti – zemljotrese, poplave, uragane, sukobe – te da je uvijek Evropa bila najjača sila koja pomaže, što će uraditi i ovaj put za svoje susjede.

Ona je naglasila da usljed nepogoda uzrokovanih klimatskih promjenama, kao što je ova, poplave, ali i šumski požari i klizišta postaju sve češća i ozbiljnija pojava.

"U našem regionu najveći rizik predstavljaju poplave, ljetne vrućine i šumski požari, do kojih će i dalje dolaziti, čak će biti snažniji", kaže Georgijeva

Komesar EU za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje na krizne situacije istakla da je sada važno da se djeluje brzo i odlučno, kada je do katastrofe došlo, ali je isto toliko važno da se pripreme i izvrše ulaganja u preventivne mjere.

"Svaki evro, KM, dolar i jen uloženi u pripremu i prevenciju uštedjeće četiri do sedam puta više od iznosa štete nego kada nesreća nastupi. Ne znam za mnogo investicija, čiji povrat iznosi 400 do 700 odsto", poručila je Georgijeva.

Ona je napomenula da će se iz tog razloga, kako se bude išlo u obnovu, integrisati jedan pristup, ili način razmišljanja, orijentisan na pripravnost i prevenciju.

"Ako to ne učinimo, tragedija će se ponoviti i pogoditi nas istom ili većom snagom nego danas", dodala je Georgijeva.

Ona je poručila da će otići da vidi posljedice poplava i šta još može da učini da pomogne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije