BiH

Evropa traži nastavak reformi u BiH

Evropa traži nastavak reformi u BiH
Evropa traži nastavak reformi u BiH

STRAZBUR - Evropski parlament danas je pozvao političke elite u BiH da iskažu nedvosmislenu posvećenost nastavku procesa reformi i približavanju EU, objavljeno je na internet stranici Evropskog parlamenta.

U saopštenju se konstatuje da stabilizaciju i razvoj BiH ozbiljno narušavaju politička pat pozicija, suviše komplikovana i neefikasna insitucionalna struktura, te nedostatak saradnje političkih lidera.

"Evropski parlament usvojio je novi pristup prema BiH koji je u decembru prošle godine odobrio Savjet ministara EU. Ozbiljni izazovi su pred novim vlastima, koje će sada morati da pokrenu obimne reforme", rekao je izvjestilac za BiH Kristijan Dan Preda.

On je naglasio da su svi u evropskom bloku žele da BiH krene ka članstva u EU, ali i istakao da je za ostvarenje tog cilja potrebno da vlasti te zemlje iskažu hrabrost u provođenju reformi.

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili zajedničku izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU, ali su naglasili da je njeno efikasno provođenje od ključnog značaja, te zatražili detaljan akcioni plan konkretnih reformi za napredak BiH na putu ka EU.

Poslanici Evropskog parlamenta izrazili su i zabrinutost zbog deklaracije koja je 25. aprila usvojena na kongresu Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ u kojoj se poziva na raspisivanje referenduma o nezavisnosti Republike Srpske tokom 2018. godine, što je, kako je ocijenjeno, "protiv obaveza prema teritorijalnom integritetu BiH, kako je navedeno u pisanoj obavezi".

Poslanici navode da Evropska komisija posebnu pažnju treba da obrati na provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci" i pozdravljaju stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 1. juna 2015. godine.

Vezane vijesti:

Usvojen izvještaj o napretku BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije