BiH

Evropska Unija povećava budžet za Balkan

Evropska Unija povećava budžet za Balkan
Foto: N.N. | Evropska Unija povećava budžet za Balkan

BRISEL, BANJALUKA - Evropska unija (EU) će u značajnoj mjeri povećati svoj budžet za zapadni Balkan, ali se ne zna koliki je konkretan iznos, potvrđeno je "Nezavisnim" u Evropskoj komisiji.

Objasnili su da će ukupan budžet EU za spoljne poslove i međunarodnu saradnju od 2021. do 2027. iznositi 123 milijarde evra za pomenuti period od sedam godina, iz čega se može posredno zaključiti da bi moglo doći do povećanih davanja i za naš region, mahom radi pomoći u rješavanju problema migracija, odnosno migranata koji ka EU idu koristeći balkansku rutu.

Takođe, u Komisiji nam je rečeno da će više informacija biti kada se usvoji budžet i kada se bude znalo u koje konkretne namjene će biti usmjerene 123 milijarde za spoljne prioritete EU. Pregovori o budžetskom okviru traju i obrisi bi mogli biti poznati već početkom naredne godine.

Rečeno nam je i da je posljednja aktuelna informacija sa sofijskog samita EU i zapadnog Balkana da je obećano da će biti više sredstava za digitalizaciju i razvoj širokopojasnog interneta, za koji će biti izdvojeno 30 miliona evra za svih šest zemalja, a dio tog novca će biti raspoređen i za smanjenje rominga.

Obećana je milijarda evra povoljnih kredita

Takođe, na ovom samitu obećana je milijarda evra povoljnih kredita za razvojne projekte, kao i dodatnih 190 miliona evra za povezivanje transportne infrastrukture.

Podsjećanja radi, za region zapadnog Balkana je od 2007. godine kroz Instrument za pretpristupnu pomoć dodijeljena pomoć u vezi sa migracijama u iznosu od 208,5 miliona evra, a to uključuje podršku podizanju standarda kontrole granica, podizanju standarda u objektima za prihvat tražioca azila, usklađivanju standarda procedura za azil sa standardima EU, te zaštiti i pružanju pomoći migrantima i izbjeglicama u regionu.

U BiH EU je finansirala izgradnju prihvatnog centra za iregularne migrante u Istočnom Sarajevu, a trenutno je u pripremi projekat za snabdijevanje Granične policije neophodnom opremom u vrijednosti od dva miliona evra, što će uključivati video-nadzor graničnih prelaza.

Evropska unija takođe finansira regionalni projekat koji sprovode IOM i "Frontex" sa 2,5 miliona evra, koji pruža podršku u oblastima borbe protiv krijumčarenja ljudi i migracija kroz regionalne obuke i radionice. Što se tiče zbrinjavanja migranata, EU je nedavno odobrila BiH 1,5 miliona evra, a u planu su i dodatna sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije