BiH

Evropska komisija sačuvala milione za most kod Gradiške, RS traži novi sastanak sa Hrvatskom

Evropska komisija sačuvala milione za most kod Gradiške, RS traži novi sastanak sa Hrvatskom
Evropska komisija sačuvala milione za most kod Gradiške, RS traži novi sastanak sa Hrvatskom

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako u ovoj godini neće otpočeti radovi na izgradnji mosta na rijeci Savi kod Gradiške, Evropska komisija odlučila je da produži rok za preuzimanje 6,8 miliona evra koje su BiH još ranije odobrene za ovaj projekat.

Istovremeno, Ministarstvo saobraćaja i veza RS zatražilo je od Ministarstva komunikacija i transporta BiH da inicira novi sastanak s predstavnicima Hrvatske, a koji je dogovoren u septembru ove godine.

Podsjećanja radi, ova sredstva, odnosno 6,8 miliona evra, došla su u pitanje jer BiH do polovine ove godine nije uradila praktično ništa kada je u pitanju ovaj projekat bez obzira na to što je dogovor bio da se do kraja godine barem raspiše tender za izvođača radova na mostu kod Gradiške. Nakon što su iz Evropske komisije zaprijetili da će BiH ostati bez tog novca, stvari su se pomjerile s mrtve tačke i to na  sastanku koji su u Zagrebu organizovale Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska komisija, a na kojem je u suštini konstatovano da je najveća prepreka izgradnji mosta Hrvatska, koja nema 52,6 miliona evra za taj projekat. Nakon tog sastanka BiH je izdala ekološku dozvolu i nostrifikovala tehničku dokumentaciju, što je očigledno bilo dovoljno da Evropska komisija na WBIF (Investicioni okvir zapadni Balkan, koji čine Zajednički fond za grant sredstva i Zajednički fond za kreditiranje) prenese sredstva prije kraja godine, kada i ističe rok za povlačenje.

"Most preko Save u Gradišci nam je godinama unazad prioritet i sve vrijeme smo insistirali na ovom projektu, trudeći se istovremeno da pokažemo i na kraju dokažemo da ni mi, niti ko sa bh. strane opstruiše taj projekat. Ovi napori su dali rezultate na posljednjem sastanku i Evropska komisija shvatila je prirodu dosadašnjih problema", rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, ističući da se nada da će Evropska komisija iskoristiti svoj autoritet i izvršiti pritisak na Hrvatsku kako bi se konačno počelo s realizacijom ovog projekta.

Ipak, ukoliko se utvrdi da se na ovom projektu ne radi ništa, Evropska komisija zadržala je pravo da otkaže taj grant i preusmjeri ga u neke druge projekte povezivanja zapadnog Balkana.

"Intenzivan timski rad Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Ministarstva saobraćaja i veza RS i JP 'Autoputevi RS' dao je konkretne rezultate, tako što smo spasili praktično već izgubljena grant sredstva u iznosu od 6,8 miliona eura. Aktivnosti koje prethode početku radova su vrlo složene, ali sam uvjeren da ćemo zajedničkim snagama naći put ka rješenju, te očekujem da ćemo osigurati početak radova na mostu Gradiška u 2017. godini", rekao je Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, već u novembru se može očekvati novi sastanak s predstavnicima Hrvatske, na kojem će biti formirana i zajednička komisija za ovaj projekat.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije