BiH

Evropska unija želi most kod Gradiške

Evropska unija želi most kod Gradiške
Evropska unija želi most kod Gradiške

BANJALUKA - Evropska unija pozvala je bh. stranu i Hrvatsku da udvostruče napore kako bi postigli blagovremenu konačnu spremnost za projekt izgradnje mosta na Savi u Gradišci, nakon čega bi EU mogla dodijeliti sredstva.

Kako nam je rekla Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, prije konačne spremnosti potrebno je razjasniti prateća pitanja u vezi sa studijom uticaja na životnu sredinu i kompletnog finansiranja.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS juče su nas obavijestili da se pomenuta ekološka studija, koju je Hrvatska proslijedila bh. strani, od danas nalazi na javnom uvidu građanima u trajanju od 60 dana.

"Rok od 60 dana je uslov koji je postavila EU kako bi mogla dodijeliti sredstva jer se radi o evropskim standardima i uobičajenim procedurama za ovakve projekte", objasnili su nam u tom ministarstvu.

Kako smo pisali prije nekoliko dana, Igor Pejić, sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH, je rekao da ako tender za izbor izvođača radova ne bude bio raspisan do kraja ove godine, BiH, odnosno RS će izgubiti 6,8 miliona evra granta EU. Sudeći, pak, prema odgovoru iz "Hrvatskih cesta", koji smo ranije objavili, s obzirom na proceduru za gorepomenutu ekološku dozvolu, neće biti moguće ispoštovati rok do kraja godine.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS prekjuče su rekli da im nije jasno zašto je Hrvatska pomenutu studiju završila u januaru, a poslala tek u junu, te zašto je Ministarstvo transporta i komunikacija BiH čekalo mjesec dana prije nego ju je proslijedilo u Banjaluku.

"Hrvatske ceste" su nam u svom dopisu juče pojasnile da je procedura trajala šest mjeseci zato što su bile unesene dvije izmjene u martu i aprilu, te su precizirali da je konačna verzija bila završena u aprilu i poslana BiH u junu 2016. godine.

"Iz svega navedenog razvidno je kako se studija nije zadržavala, niti je postojao ikakav razlog sa strane Republike Hrvatske da se postupak u bilo kojem dijelu usporava", objasnili su oni.

Dušan Topić, pak, direktor "Autoputeva RS", ističe da je RS dostavljena verzija studije koja na sebi nosi januarski datum, te da mu nije jasno da je, čak i uz izmjene, bilo potrebno da prođe toliko vremena. Topić ističe da se procedura javnog uvida od dva mjeseca mora ispoštovati na zahtjev EU, ali tvrdi da ni to nije prepreka da se tender za izvođača raspiše.

"To je samo još jedan od izgovora da se ne može raspisati tender ako nemamo građevinsku dozvolu, da će tobože biti nekih izmjena. I to se, uz odobrenje Evropske komisije, koja treba da da saglasnost, može prevazići. Ali ja uvijek kažem - samo ako ima dobre volje s druge strane", rekao je Topić. 

Ono  što je važno, pak, je Topićeva napomena da se pokušava organizovati sastanak predstavnika EU, Hrvatske i BiH, kako bi se procedura ubrzala i kako BiH ne bi izgubila sredstva EU, te kako bi se tender za izvođača radova raspisao što prije.

U EU juče su nam nedvosmisleno potvrdili privrženost izgradnji mosta, ukazavši na zaključke sa Samita zapadnog Balkana u Beču u avgustu 2015. godine, na kojem su bila i odobrena sredstva za izgradnju pomenutog mosta.

"Jedan od projekata u okviru Agende za povezivanje koji je predviđen za sufinansiranje iz fondova EU, i to putem Investicijskog okvira zapadnog Balkana, je prekogranični most u Gradišci, uključujući izgradnju modernog i efikasnog graničnog prelaza", istakla je Milović-Halilovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije