BiH

FBiH traga za džihadistima

FBiH traga za džihadistima
FBiH traga za džihadistima

SARAJEVO - Dragan Lukač, direktor FUP-a, aktivirao je Odjeljenje za borbu protiv terorizma, čime je otpočelo provođenje dopuna Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na sankcionisanje organizatora, učesnika i promotera odlaska na strana ratišta.

Lukač kaže da FUP raspolaže određenim imenima lica koje se dovode u vezu sa organizacijom odlaska i učešćem na stranim ratištima. 

"Napravili smo plan rada Odjeljenja za borbu protiv terorizma u pravcu provođenja dopune Krivičnog zakona BiH i identifikacije lica i preduzimanja taktičkih mjera i radnji prema tim licima", rekao je Lukač za "Dnevni avaz".

On navodi da je riječ o sveobuhvatnom planu, čijim će provođenjem biti detaljno ispitana sva saznanja i okolnosti pod kojima je neko otišao, ratovao, vratio se u BiH ili poginuo na stranom ratištu.

Lukač nije mogao da otkrije na koja će se lica i područja prvenstveno fokusirati aktivnosti Odjeljenja za borbu protiv terorizma, ali je naveo da plan uključuje direktne provjere na terenu u svim krajevima Federacije BiH.

"U aktivnosti će biti uključeni svi kantonalni MUP-ovi, terenske kancelarije i detašmani FUP-a i provešćemo, da tako kažem, dubinsko češljanje svih saznanja i navoda koje imamo i do kojih ćemo tek doći", rekao je Lukač. 

Oni za koje bude utvrđeno da su se vratili sa nekog stranog ratišta ili počinili neko od djela kažnjivih novim odredbama ovog zakona, kaže Lukač, biće privedeni na kriminalističku obradu i protiv njih će biti podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije