BiH

Fajgelj: Srbi pretrpjeli tri genocida

Fajgelj: Srbi pretrpjeli tri genocida
Fajgelj: Srbi pretrpjeli tri genocida

NOVI SAD/JASENOVAC - Srbi su danas postali žrtve revizije istorije, mada su u 20. vijeku pretrpjeli tri genocida za koje niko nije odgovarao, izjavio je u Jasenovcu Andrej Fajgelj, zamjenik predsjednika političke organizacije "Treća Srbija" čije je sjedište u Novom Sadu.

"Da stvar bude još gora, Srbima je nametnuta stigma zločinaca i danas pred našim očima imamo reviziju istorije. Tako su Srbi optuženi za izazivanje Prvog svetskog rata, umanjuju nam se žrtve u Drugom svetskom ratu i slično", istakao je Fajgelj, saopšteno je danas iz "Treće Srbije".

Fajgelj je posjetio koncentracioni logor, u kojem tokom Drugog svjetskog rata stradalo više stotina hiljada ljudi, pretežno Srba, Jevreja i Roma, zajedno sa članovima Udruženja "Porodica i brak" iz Francuske.

Generalni sekretar tog udruženja Gijom de Tjeloa rekao je da se Evropa mora vratiti svojim hrišćanskim korijenima i stoga je neophodno osuditi sve one koji su zloupotrebljavali Hrista zbog ideologije.

"Ne smijemo nikada dozvoliti relativizaciju zločina, ma gdje se on desio i ma ko ga počinio", ocijenio je De Tjeloa.

Smisao posjete zajedničke srpsko-francuske delegacije Jasenovcu je borba protiv revizije istorije i njegovanje kulture sjećanja na sva zla koja su se dešavala, ne samo srpskom, nego i drugim narodima u Evropi i svijetu, navodi "Treća Srbija".

Ova politička organizacija i francusko udruženje "Porodica i brak" nedavno su sklopili sporazum o saradnji koji se zasniva upravo na borbi protiv revizije istorije u Evropi, kao i njegovanju kulture sjećanja na tragedije srpskog i drugih naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije