BiH

Fajon: Vjerski radikalizam ne poznaje granice

Fajon: Vjerski radikalizam ne poznaje granice
Fajon: Vjerski radikalizam ne poznaje granice

SARAJEVO - Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon osudila je teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku.

Ističe da, iako ovaj nemili događaj ne bi trebao usporiti nedavno deblokirani evropski put BiH, u kontekstu bezbjednosne situacije u BiH, kao dio obaveze prema EU, mora biti usvojena i primjenjivana i zakonska regulativa koja se odnosi na sigurnost.

Fajon je u intervjuu za "Dnevni avaz" izrazila očekivanja da će napad u Zvorniku ubrzati i izradu strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015-2020. godine.

"Oštro osuđujem napad na Policijsku stanicu u kojem je jedan policajac izgubio život, a dvojica su ranjena. Isto tako, koristim priliku da izjavim saučešće porodici poginulog policajca, koji je nastradao radeći svoj posao. Napad u Zvorniku i evropski put BiH nisu direktno povezani. Ono što je bitno za evropsku perspektivu BiH jeste, u ovom kontekstu, nivo sigurnosti u državi i sposobnost državnih institucija da se suočavaju s ovakvim i sličnim situacijama", kazala je Fajon.

Po njenima riječima, to su sve područja koja su dio zakonodavstva koje BiH mora usvojiti na svom putu prema EU.

"Mislim da ovaj napad neće uticati na daljnji napredak BiH na evropskom putu, što ne znači da ne predstavlja neku vrstu alarma da se više pažnje obrati na bezbjednosnu situaciju u zemlji. Naravno, uz poštovanje ljudskih prava", navela je ona.

S obzirom na to da je preliminarno utvrđeno da je napadač pripadnik vehabijskog pokreta, istakla je Fajon, ovaj napad govori o tome da vjerski radikalizam ne poznaje granice, ne bira sredstva i lokacije.

"Od početka godine napadi su se dogodili u Parizu, u Danskoj... Građani BiH, kao i ostali Evropljani, zaslužuju miran i siguran život, a smatram da je najbolji način za borbu protiv terorista i terorističkih napada edukacija mladih, pogotovo mladih koji žive u sredinama gdje se zbog vjere ili druge kulture osjećaju izostavljenim ili izoliranima. Odgovor na radikalizam, dakle, jesu tolerancija, razumijevanje i uspostavljanje mirne koegzistencije", kazala je Tanja Fajon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije