BiH

Federalna koalicija pred zadnjim ispitom

Federalna koalicija pred zadnjim ispitom
Federalna koalicija pred zadnjim ispitom

SARAJEVO - Nova federalna koalicija ove sedmice naći će se pred najvećim ispitom dosad i ključnim pitanjem o mogućnosti sveopćeg funkcioniranja izvršne vlasti, čija je potpuna blokada nastupila onog trenutka kada su na dnevni red došla najveća javna preduzeća (JP).

Nezvanično je procurilo da bi Vlada FBiH, nakon 20 dana blokade uzrokovane nepostizanjem dogovora o načinu imenovanja uprava (a samim tim i preuzimanja kontrole) u kompanijama koje donose veliki profit, konačno mogla da zasjeda. Početno zaoštravanje retorike između DF-a i HDZ-a, nastalo zbog različitog tumačenja zakona i pravnih propisa, u međuvremenu je preraslo u politički sukob, koji prijeti da odredi i samu sudbinu koalicije.

No, posljednjih nekoliko dana stranački vrhovi u tajnosti pokušavaju postići konsenzus i spasiti koaliciju, međutim, još nema odgovora.

Podsjećamo, sukob je nastao jer DF insistira na primjeni Uredbe Vlade Nermina Nikšića iz 2011. godine, kojom su javna preduzeća prešla u nadležnost ministarstava, dok HDZ bojkotira sjednice sve dok se Vladina uredba ne ukine te se ne počne primjenjivati zakon, kao viši pravni akt.

To bi onda značilo da je Vlada FBiH, sa šest HDZ-ovih i šest ministara SDA, ta koja isključivo odlučuje o postavljenjima u JP, čime bi se utjecaj DF-a i njihova četiri ministra sveo tek na puko podizanje ruku na sjednicama.

U ovom trenutku sve upućuje na to da će DF morati popustiti ili da će partneri morati pronaći neko solomonsko rješenje, tim prije jer je u međuvremenu SDA otvoreno poduprijela stajališta HDZ-a.

"Zakonitost u radu Vlade FBiH mora biti obezbijeđena, jer se ne smije dozvoliti prevelika moć u rukama jednog čovjeka", kaže Amir Zukić, generalni sekretar SDA.

On poručuje da imenovanja u JP mora rješavati Vlada FBiH.

"Zamislite sada da ministar zdravlja, koji je iz HDZ-a, počne postavljati, recimo, sve direktore u domovima zdravlja", navodi Zukić.

Na pitanje da li ovo znači da je stav SDA sada identičan HDZ-ovom, Zukić odgovara da su to razmišljanja "vođena čisto logikom i transparentnošću".

Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, smatra da HDZ "ne smije popustiti, jer je jedina transparentnost odlučivanje na tijelima".

"U ovom slučaju, to je najmanje na Vladi, iako često ni to nije najzakonitije. Dakle, mislim da se to mora braniti kao stav. Koliko sam informiran, na pomolu je neki dogovor, ali bez obzira na to, ako ovako nastavimo pojavit će se novi problemi", zaključuje Lovrinović, koji smatra da je rješenje "da svi shvate da niko nije dežurni čuvar BiH".

Tokom dana niko iz vrha DF-a nije odgovarao na naše pozive, što na neki način upućuje na to da su pred nama ključni dani za pokušaj spasa federalne koalicije.                           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije