BiH

Ferguson: Političari moraju iskoristiti ponudu EU

Ferguson: Političari moraju iskoristiti ponudu EU
Ferguson: Političari moraju iskoristiti ponudu EU

SARAJEVO - Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson izjavio je da političari u BiH moraju iskoristiti ponudu EU i preduzeti hitne korake da bi što prije bile provedene reforme s ciljem stabilizacije ekonomije i otvaranja radnih mjesta, iskorjenjivanja korupcije i jačanja vladavine prava, demokratije i ljudskih prava.

"Socio-ekonomske reforme smo stavili u samu srž nove strategije EU jer bez ekonomske stabilnosti nema ni političke stabilnosti", istakao je Ferguson i ponovio da nema smanjenja uslova za dobijanje članstva u EU.

Navodeći da su radna mjesta i pravda prepoznati kao pitanja koja su najvažnija građanima BiH, britanski ambasador je rekao da će vremenom morati da budu riješena i politička pitanja kao i ona koja se tiču reforme Ustava BiH. 

On je dodao da EU nije postavila precizne rokove političkim liderima u BiH jer bi svima trebalo da je jasno koliko je važno da se što prije krene naprijed.

"Vlade treba same da postavljaju ambiciozne rokove i da naporno rade da se po pitanju hitnih reformi postigne napredak", rekao je Ferguson za sarajevsko "Oslobođenje".

Britanski ambasador kaže da bi volio da ima više britanske trgovine i investicija u BiH, ali da je činjenica da BiH nije zemlja u kojoj je lako poslovati.

"Imate neke prednosti i pozitivne strane - najvažnije od svega dobro obrazovanu i relativno jeftinu radnu snagu. Ali, porezi na zaposlene su previsoki, zakoni o radu nefleksibilni, birokratija previše komplikovana i previše je korupcije", dodao je Ferguson.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije