BiH

Ferguson: Želimo da BiH uđe u članstvo NATO-a

Ferguson: Želimo da BiH uđe u članstvo NATO-a
Ferguson: Želimo da BiH uđe u članstvo NATO-a

MOSTAR - Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson i zapovjednica NATO štaba Sarajevo brigadni general Žizel Vilc posjetili su danas Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru gdje su mostarskim studentima održali predavanje o evroatlantskim integracijama BiH.

U izjavi za novinare Fergusn je kazao da je proces pristupanja NATO-u  uveliko povezan s procesom pristupanju Evropskoj uniji te da se on ne tiče samo Oružanih snaga BiH.

- Taj proces se tiče i demokratije u društvu, ekonomije i vladavine prava i u puno slučajeva zapravo su zahtjevi koje EU postavlja pred zemlju jednaki ili komplementarni sa onim koje NATO postavlja, tako da se nadamo da ćemo u budućnosti vidjeti napredak razvoja u tom pravcu i možda čak i ubrzanje - istakao je Ferguson, dodavši kako žele da vide BiH da napreduje ka članstvu u NATO, da uđe u članstvo NATO-a.

- BiH će tu odluku o članstvu donijeti samostalno, ali treba napraviti nekakav pomak. BiH je ponuđen MAP 2010. godine s jednim uslovvom, a uslov je uknjižene 63 vojne lokacije na državu BiH koje će koristiti Oružane snage BiH, odnosno Ministarstvo obrane, i tu još nismo vidjeli dovoljan pomak - rekao je Ferguson.

 Naglasio je kako NATO ne zanima samo nepokretna vojna imovina, već da ih zanima da se vojska i dalje razvija, da bude efikasnija, a takođe ih zanima i potpisivanje dokumenta "Pregleda odbrane".

- Očekujemo da Predsjedništvo potpiše taj dokumenat, a to nam je potrebno zato što je to jedan okvir koji nam omogućava da efikasno i adekvatno možemo podržati BiH u njenim nastojanjima kada je riječ o reformi odbrane - poručio je Ferguson

Zapovjednica NATO štaba Sarajevo brigadni general Žizel Vilc kazala je kako je fokus NATO štaba u BiH na reformi odbrane te da se raduje što će danas biti u prilici razgovarati sa studentima o NATO-u, o reformi odbrane u BiH, o važnim pitanjima za BiH.

Predsjednica Atlantskog savjeta BiH Dijana Gupta istakla je kako je njihov motiv podtsiacnje NATO ideja u BiH, dodavši kako je BiH 2009. potpisala zadnju tačku MAP planu koju treba da implementira.

- Danas kada gledamo da je upitan mir u svijetu, kada ima puno terorizma, BiH ne može biti zemlja na čekanju.

Ovakvim predavanjima i konferencijama pozivan aktivno političko vodstvo u BiH, prvenstveno Predsjedništvo BiH, da što prije implementiramo zadnju tačku MAP plana i da dobijemo poziv od NATO-a - poručila je Gupta.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije