BiH

File pozvao i premijere na sastanak

Dejan Šajinović - 28.04.2012 09:00
File pozvao i premijere na sastanak

BANJALUKA - Na sastanku u Briselu, koji je nedavno najavio komesar za proširenje Evropske komisije Štefan File, učestvovaće pored predstavnika šest vladajućih partija i predsjednici najvažnijih bh. institucija, rekao je "Nezavisnim" Renco Davidi, zamjenik šefa Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika u BiH.

"Komesar File je predložio sastanak krajem juna. Ideja je da tamo budu najviši zvaničnici BiH - i predstavnici političkih partija i predstavnici institucija. Tu će biti i predsjedavajući Savjeta ministara BiH, dva entitetska premijera i drugi visoki funkcioneri", rekao je Davidi. Dodao je da se još razmatra da li bi na sastanku mogla učestvovati i sva tri člana Predsjedništva BiH.

"Ovakve sastanke smo imali i sa Hrvatskom i Srbijom prije nekoliko godina. Sa predstavnicima BiH želimo razgovarati o ulozi u procesu pristupanja EU i o glavnim pitanjima pristupa sa veoma praktične pozicije. Pričaćemo o tome kako da se zemlja pokrene iz situacije u kojoj se sada nalazi i kako da što prije postane kandidat i započne pregovore o članstvu", rekao je Davidi.

Istakao je da se može raditi o istorijskom sastanku, te da je taj sastanak znak i pokazatelj da EU želi BiH u svom članstvu.

Može se raditi o istorijskom sastanku. On je pokazatelj da EU želi BiH u svom članstvu, kazao Davidi

"Ovo je zaista veliki sastanak kojim želimo dati politički signal i pokazati koliko smo angažovani prema BiH. Jedno od najvažnijih pitanja koje moramo pokrenuti je kako BiH može imati jednu adresu prema EU", rekao je Davidi.

Peter Stano, portparol Filea, rekao nam je da je kraj juna poželjni termin, ali da još nije dogovoren konkretan datum, niti lista učesnika.

"Poslali smo pozivnice i u toku je procedura da one budu formalno prihvaćene od strane pozvanih. Naše procedure nalažu da tek nakon formalne potvrde objavimo listu učesnika. Ono što vam sada mogu reći je da će to biti sastanak na veoma visokom nivou i na njemu će biti i vrlo visoki predstavnici evropskih institucija", rekao je Stano.

Ono što smo nezvanično uspjeli da saznamo je da se s objavom termina sastanka čeka dok ne bude zvanično riješeno pitanje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Nedavno je Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, izrazio optimizam da bi na sastanku šestorke koji sredinom maja organizuje Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, trebalo da bude riješen taj predmet.

U četvrtak su u Sarajevu i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, i Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, takođe izrazili optimizam da bi presuda trebalo da bude riješena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Uspješna policijska saradnja sa Amerikom

  19.09.2014 15:08 - Srna

  SARAJEVO - Predstavnici Granične policije BiH i regionalne kancelarije američkog Ministarstva bezbjednosti u Beču zaključili su na današnjem sastanku u Sarajevu da je dosadašnja saradnja ovih institucija izrazito uspješna.

 • Majkić: Manival nedovoljno informisan

  19.09.2014 14:52 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je danas Srni da Komitet Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/ nije stavio BiH na "sivu listu" nakon što je upoznat o pravom stanju stvari.

 • Dodik: Referendum u Škotskoj unosi novu realnost

  19.09.2014 14:49 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da referendum u Škotskoj, bez obzira na rezultate, unosi novu realnost i istakao da je politički legitiman eventualni zahtjev za samostalnošću Srpske u nekom budućem dogovoru.

 • Zmijanjac: Poslanici primanja da uplate za obnovu RS

  19.09.2014 14:43 - Srna

  BANJALUKA - Kandidat Srpske pravedne politike za člana Predsjedništva BiH Goran Zmijanjac apelovao je na poslanike odlazećeg saziva Narodne skupštine i poslanike iz Republike Srpske u parlamentu BiH da sva primanja koja im budu isplaćena iz budžeta do konstituisanja novih saziva uplate za obnovu Republike Srpske i pomoć porodicama stradalim u poplavama.

 • Dodik: Rusija će braniti RS

  19.09.2014 14:32 - Srna, Foto V. Stojaković

  BANJALUKA -Milorad Dodik, predsjednik RS, kazao je da će Rusija na svim budućim sastancima, na svim mjestima, kada bude na dnevnom redu BiH, uvažavati i braniti stav RS, te da taj vid saradnje treba čuvati i jačati u narednom periodu.

 • Nedostatk kvoruma prekinuo sjednicu

  19.09.2014 14:25 - Srna

  SARAJEVO - Zbog nedostataka kvoruma prekinuta je vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ na kojoj se rapravljalo o provođenju zaključaka donesenih nakon razmatranja informacije o stanju prava boračke populacije.

 • Tadić: Savez treba podršku

  19.09.2014 14:19 - Srna

  BANJALUKA - Kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić poručio je da Savez treba snažnu podršku svih građana Republike da bi proveli ekonomske reforme koje će omogućiti ljudima da se vrate na posao, sačuvaju porodice i omogućiti mladima da ostanu u Srpskoj.

 • Savić: Tražiču odgovornost nadležnih

  19.09.2014 14:16 - Srna

  GRADIŠKA - Nosilac liste Stranke pravedne politike za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici dva Dragiša Savić je izjavio da će, ukoliko bude izabran za poslanika, tražiti odgovornost nadležnih za provođenje adekvatnih mjera za zaštitu od poplava.

 • Za silovanje maloljetnice šest godina zatvora

  19.09.2014 14:14 - Srna

  BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću osudio je nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ Duška Solešu na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1992. godine.

 • Indira Muharemović najmlađi kandidat za predsjednika RS

  19.09.2014 14:08 - Srna

  BANJALUKA - Kandidat Prve stranke za predsjednika Republike Srpske Indira Muharemović izjavila je da je njen cilj da predstavlja sve građane Srpske, bez obzira kojem narodu pripadaju i kojem se Bogu mole.

 • Braća Čavalić osuđena za zločine u Derventi

  19.09.2014 13:20 - Srna

  DOBOJ - Okružni sud u Doboju osudio je bivše pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ braću Esada i Derviša Čavalića zbog ratnog zločina nad civilima na području Dervente 1992. godine.

 • Dodik: Rusija privržena Dejtonu

  19.09.2014 13:10 - N.N.

  BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, naveo je da Rusija u kontinuitetu iskazuje privrženost Dejtonskom sporazumu kroz rad Savjeta za implementaciju mira i Savjeta bezbjednosti Ujedninjenih nacija.

 • Ljubić predsjedavajući Predstavničkog doma

  19.09.2014 12:55 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH od sutra će, u skladu sa redovnom rotacijom, biti Božo LJubić, koji će do konstitutivne sjednice novog saziva ovog doma obavljati tu funkciju.

 • Proroković: RS nije sama

  19.09.2014 12:53 - Srna

  BEOGRAD - Sastanak rukovodstva Republike Srpske, predvođenog predsjednikom Miloradom Dodikom, sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio je vrlo uspješan i pokazao je da Srpska nije sama, ocijenio je analitičar Dušan Proroković.

 • Kurc građanima BiH: Glasajte, ne dižite ruke od politike

  19.09.2014 12:11 - Agencije

  SARAJEVO - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc poručio je građanima Bosne i Hercegovije, države u kojoj se 12. oktobra održavaju opšti izbori, da glasaju i "ne dižu ruke od politike".

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.