BiH

File pozvao i premijere na sastanak

File pozvao i premijere na sastanak
File pozvao i premijere na sastanak

BANJALUKA - Na sastanku u Briselu, koji je nedavno najavio komesar za proširenje Evropske komisije Štefan File, učestvovaće pored predstavnika šest vladajućih partija i predsjednici najvažnijih bh. institucija, rekao je "Nezavisnim" Renco Davidi, zamjenik šefa Delegacije EU i Kancelarije specijalnog predstavnika u BiH.

"Komesar File je predložio sastanak krajem juna. Ideja je da tamo budu najviši zvaničnici BiH - i predstavnici političkih partija i predstavnici institucija. Tu će biti i predsjedavajući Savjeta ministara BiH, dva entitetska premijera i drugi visoki funkcioneri", rekao je Davidi. Dodao je da se još razmatra da li bi na sastanku mogla učestvovati i sva tri člana Predsjedništva BiH.

"Ovakve sastanke smo imali i sa Hrvatskom i Srbijom prije nekoliko godina. Sa predstavnicima BiH želimo razgovarati o ulozi u procesu pristupanja EU i o glavnim pitanjima pristupa sa veoma praktične pozicije. Pričaćemo o tome kako da se zemlja pokrene iz situacije u kojoj se sada nalazi i kako da što prije postane kandidat i započne pregovore o članstvu", rekao je Davidi.

Istakao je da se može raditi o istorijskom sastanku, te da je taj sastanak znak i pokazatelj da EU želi BiH u svom članstvu.

Može se raditi o istorijskom sastanku. On je pokazatelj da EU želi BiH u svom članstvu, kazao Davidi

"Ovo je zaista veliki sastanak kojim želimo dati politički signal i pokazati koliko smo angažovani prema BiH. Jedno od najvažnijih pitanja koje moramo pokrenuti je kako BiH može imati jednu adresu prema EU", rekao je Davidi.

Peter Stano, portparol Filea, rekao nam je da je kraj juna poželjni termin, ali da još nije dogovoren konkretan datum, niti lista učesnika.

"Poslali smo pozivnice i u toku je procedura da one budu formalno prihvaćene od strane pozvanih. Naše procedure nalažu da tek nakon formalne potvrde objavimo listu učesnika. Ono što vam sada mogu reći je da će to biti sastanak na veoma visokom nivou i na njemu će biti i vrlo visoki predstavnici evropskih institucija", rekao je Stano.

Ono što smo nezvanično uspjeli da saznamo je da se s objavom termina sastanka čeka dok ne bude zvanično riješeno pitanje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Nedavno je Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, izrazio optimizam da bi na sastanku šestorke koji sredinom maja organizuje Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, trebalo da bude riješen taj predmet.

U četvrtak su u Sarajevu i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, i Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, takođe izrazili optimizam da bi presuda trebalo da bude riješena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije