BiH

Fokus na obnovi stambenih jedinica

Fokus na obnovi stambenih jedinica
Fokus na obnovi stambenih jedinica

SARAJEVO - Obnova stambenih jednica oštećenih tokom poplava, uz fokus na ranjivim kategorijama stanovništva, do početka sezone grijanja ostaje glavni prioritet u narednom periodu, izjavio je danas u Sarajevu ministar za ljudska prava, izbjeglice i raseljena lica BiH Damir Ljubić.

On je, nakon sastanka sa predstavnicima međunarodnih organizacija, saopštio da je u toku obnova 19.276 stambenih jednica u cijeloj BiH od ukupno 40.000 potpuno ili djelimično oštećeno tokom poplava.

Napominje da je u ovoj fazi obnove stambenih jedinica ukupno investirano 125.856.000 KM, od čega je više od pola domaćih sredstava.

"Kada govorimo o domaćim sredstvima, Savjet ministara BiH je obezbijedio deset miliona KM i donacije u poljoprivrednoj opremi u vrijednosti od sedam miliona KM. Prema našim informacijama, Vlada FBiH izdvojila je devet miliona KM, a operativno je tri i po miliona KM, koja su prebačena pogođenim opštinama", precizirao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj je podijeljeno 12.000 vaučera što je ekvivalent 60 miliona KM, od čega je ovog trenutka operativno blizu 40 miliona KM.

Ljubić je istakao problem 1.900 stambenih jednica, koje su usljed klizišta trajno uništene i ne mogu biti sanirane.

On je naglasio da su na današnjem koordinacionom sastanku, u čiji rad su uključeni predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, entitetska resorna ministarstva, predstavnici međunarodne zajednice, odnosno, UNDP, IOM, Evropske komisije te nevladinog sektora, sačinjena analiza do sada učinjenog na saniranju posljedica poplave.

"Iz ove analize je vidljivo da je oko pola stambenih jednica već u različitoj fazi obnove. Dogovoreno je da obnova stambenog fonda ostaje prioritet u narednom periodu", rekao je Ljubić i dodao da se sada vrši dodatna revizija procjene štete.

Rezidentni predstavnik Razvojnog programa Ujedinjenih nacija /UNDP/ u BiH Juri Afanasijev rekao je novinarima da je EU odobrila 42,25 miliona evra za sanaciju, a u okviru ovog paketa prvenstveno će biti rješavani najhitniji slučajevi.

Afanasijev je naglasio da su donatorska sredstva EU predviđena za obnovu 4.000 stambenih objekata.

"Novac smo dobili prije nekoliko dana i sa sanacijom 650 objekata počinjemo sljedeće sedmice", rekao je Afanasijev.

Smatra da će u okviru ovog programa EU biti sanirano oko 1.000 objekata prije početka sezone grijanja za 55 dana.

On je napomenuo da EU i UN neće sveobuhvatno riješiti novonastali problem usljed poplava u BiH, već će se koncentrisati na najhitnije i prijeko potrebne slučajeve.

Afanasijev je podsjetio da je preostalo još devet dana do početka školske godine u BiH, a prema dostupnim informacijama, 95 školskih objekata i dalje su oštećeni usljed poplava.

"EU se obavezala da popravi sve ove školske objekte, ali ne vjerujemo da će svi oni biti sanirani do početka školske godine. Očekujemo da će svi ovi školski objekti biti obnovljeni do kraja septembra", rekao je Afanasijev.

Osim obnove školskih, UNDP bavi se pitanjima obnove 20 javnih objekata, što uključuje četiri doma zdravlja, nekoliko zgrada opština, centara za socijalni rad i druge objekte od javnog značaja, što će biti završeno u nekoliko narednih mjeseci.

On kaže da je u 10 opština počela sanacija vodovodne mreže.

"Zajedno sa EU i ograničenim brojem donatora uradili smo program od 50 miliona evra, koji bi trebao biti proveden u narednih 12 mjeseci. Od ovog iznosa, 80 odsto biće potrošeno u prvih šest mjeseci", precizirao je Afanasijev.

On je rekao da se u obnovi stambenog fonda u Republici Srpskoj dijeli direktna pomoć korisnicima, dok drugi entitet mora pomoć da distribuiše putem svojih kantona, što dovodi do toga da je teško jednako i na pravičan način tretirati žrtve poplava.

Koordinator za izradu projekata u Međunarodnoj organizaciji za migracije /IOM/ Heri Smit najavio je da će uz pomoć ove organizacije u narednom periodu biti sanirano 150 stambenih jedinica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije