BiH

Fond u deficitu 1,1 milion KM

Fond u deficitu 1,1 milion KM
Fond u deficitu 1,1 milion KM

BANJALUKA - Javni fond za dječju zaštitu RS tokom prošle godine ostvario je budžetski deficit od 1.180.064 KM, što je bilo dovoljno da od Glavne službe za reviziju javnog sektora dobije mišljenje s rezervom o usklađenosti poslovanja.

Fond je u 2013. godini iskazao prihode u iznosu od 56.460.199 KM, dok su rashodi bili 57.640.263 KM.

"Iskazane obaveze su veće od raspoloživog budžetskog okvira za 1.180.064 KM, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu RS", navedeno je u revizorskom izvještaju.

U izvještaju se dalje navodi da su prihodi od doprinosa i dodatna sredstva iz budžeta RS po osnovu transfera Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite manja od nastalih rashoda što je i uticalo na deficit.

Revizori su skrenuli pažnju i na to da Fond sa raspoloživim sredstvima ne može isfinansirati prava iz Zakona o dječjoj zaštiti zbog čega viši nivoi vlasti treba da izvrše izmjenu zakona ili obezbijede dovoljno sredstava da bi se ispoštovao obim prava definisan zakonom. Radi se o isplatama dodatka na djecu i materinskog dodatka.

"Preporučujemo direktoru Fonda da kod višeg nivoa vlasti pokrene inicijativu za usaglašavanje Pravilnika o ostvarivanju prava iz dječje zaštite sa izmjenam i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti", navodi se u preporukama Glavne službe za reviziju javnog sektora i dodaje da isplate manjeg iznosa naknade od prava utvrđenih zakonom može imati za posljedicu pokretanje sudskih sporova.

Kada su u pitanju isplate, odnosno refundiranje neto plata za porodiljsko odsustvo tokom prošle godine po ovom osnovu isplaćeno je 25.940.000 KM.

"Sredstva za ove namjene koja iz budžeta u vidu transfera Fondu obezbjeđuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i sredstva doprinosa nisu dovoljna za pokriće svih nastalih obaveza po ovom osnovu", navedeno je u revizorskom izvještaju.

Za plate zaposlenih u Fondu za dječju zaštitu tokom prošle godine isplaćeno je 893.621 KM, što je za 21 odsto manje nego u 2012. godini, a što se tiče troškova za korišćenje robe oni su iznosili 798.264 KM, od čega se na troškove stručnih usluga odnosi 433.121 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije