BiH

Formirati Fond za pronatalitetnu politiku

Formirati Fond za pronatalitetnu politiku
Formirati Fond za pronatalitetnu politiku

BANJALUKA - Kandidat koalicije DNS-NS-SRS za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici dva Zorica Jusupović poručila je da će se NS, ukoliko na predstojećim izborima osvoji povjerenje građana, zalagati za formiranje Fonda za provođenje mjera pronatalitetne politike.

Ona je dodala da će se NS zalagati da država preuzme obaveze oko plata i doprinosa za porodilje, za uvođenje nulte stope PDV-a za dječiju hranu, školsku opremu i knjige.

Jusupovićeva je rekla da će se NS zalagati da se poslodavcima koji zaposle majku troje djece doprinosi umanje za 50 odsto, a poslodavcima koji zaposle majku sa četvoro i više djece doprinosi umanje za 70 odsto.

"Fond za provođenje mjera pronatalitetne politike punio bi se povećanjem akcize na alkohol, cigarete i luksuznu robu", rekla je Jusupović na konferenciji za novinare u Banjaluci i dodala da bi se ovaj fond mogao puniti i jednim procentom sredstava od dvostrukog oporezivanja dobiti.

Kandidat ove koalicije u izbornoj jedinici četiri Borko Kitić ukazao je na problem kasnih prvorođenja, zbog čega se NS zalaže za to da se majkama nakon završetka srednjeg ili visokog obrazovanja materinstvo prizna kao radno iskustvo i omogući pristup polaganju stručnih i državnih ispita.

On je dodao i da će NS preduzeti mjere za obezbjeđenje pristupa predškolskim ustanovama svoj djeci, aktiviranjem kapaciteta privatnih predškolskih ustanova, te uvođenjem druge smjene u obdaništima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije