BiH

Francuski ambasador napustio BiH na biciklu

Francuski ambasador napustio BiH na biciklu
Francuski ambasador napustio BiH na biciklu

SARAJEVO - Nakon četiri godine provedene u BiH, ambasador Republike Francuske Rolan Žil jutros je krenuo biciklom iz Sarajeva put Francuske, javlja AA.

U vrtu francuske rezidencije u Sarajevu, upriličeno je druženje povodom odlaska ambasadora Francuske iz BiH.

U pratnji supruge i bliskih prijatelja, kao i brojnih bicklista iz cijele BiH, ambasador je krenuo na petnaestodnevni put ka Francuskoj, na biciklu.

Brojni prijatelji ambasadora pozdravili su se sa njim i njegovim saradnicima te poželjeli srećan put. Među njima je bio i Ivica Šarić ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo i drugi.

Ambasador Rolan BiH napušta u pratnji supruge Klaudije Karkeroni, a naglasio je kako se, inače, biciklizmom bave u slobodno vrijeme.

"Nama je zadovoljstvo što ćemo voziti za Francusku biciklom. Ovo su naši prijatelji biciklisti iz cijele zemlje, zatim saradnici iz ambasade koji će nas pratiti jedan dio puta", kazao je on te dodao kako BiH obiluje prirodnim ljepotama i pejzažima koje će imati priliku vidjeti na putu prema Francuskoj.

"Prva etapa danas se završava na Buni i to je 130 kilometara i otprlike ćemo toliko voziti svakog dana", naglasio je ambasador Francuske.

Ambasadorova supruga je, kako je naglasila, juče osvojila srebrenu medalju svjetskog šampionata u biciklizmu za Bosnu i Hercegovinu.

"Naša želja je da ostanu vječno povezani sa Sarajevom, da svi zajedno učestvujemo u jednoj utrci prijateljstva", kazao je predsjednik Biciklističkog saveza BiH Zlatko Berbić.

Planirana biciklistička ruta ide prema jugu BiH, zatim do granice sa Hrvatskom te će, kako je ambasador naglasio, preko Italije ući u Francusku. Ambasador je izrazio posebno zadovoljstvo brojem prijatelja koji su došli da ga isprate te uz pozdrave poručio kako će se opet vratiti u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije