BiH

Fudbalski derbi u Beču: Crnadak, Vučić i Tači protiv Hana, Kurca i Lajčaka

Fudbalski derbi u Beču: Crnadak, Vučić i Tači protiv Hana, Kurca i Lajčaka
Fudbalski derbi u Beču: Crnadak, Vučić i Tači protiv Hana, Kurca i Lajčaka

Dan uoči predstojećeg Samita o zapadnom Balkanu, koji će 27. augusta biti održan u Beču kao nastavak Berlinskog procesa, bit će odigrana prijateljska fudbalska utakmica.

U ekipi “FK Future EU” zajedno će igrati srbijanski i albanski premijer Aleksandar Vučić i Edi Rama, zatim kosovski ministar vanjskih poslova te ministar privrede Hashim Tači i Arben Ahmetaj, bh. ministar vanjskih poslova Igor Crnadak i njegovi crnogorski i makedonski kolege Igor Vukšić i Nikola Poposki kao i generalni sekretar Procesa regionalne saradnje (RCC) Goran Svilanović.

Protivnici će im biti ekipa “FK EU” u kojoj bi trebali zaigrati austrijski kancelar Werner Faymann i/ili njegova zamjena austrijski vicekancelar i ministar privrede Reinhold MItterlehner, povjerenik EU-a zadužen za proširenje Johannes Hahn, britanski šef diplomatije Philip Hammond, a mogli bi zaigrati i njegovi kolege iz Luksemburga Jean Asselborn, iz Slovačke Miroslav Lajčak…

Prema saopćenju iz ureda austrijskog kancelara, dvije ekipe bi s tribina pomoćnog travnatog terena stadiona bečke “Austrije” trebale bodriti njemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica EU-a za sigurnosnu i vanjsku politiku Federica Mogherini i hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić te članovi delegacija koji dolaze na samit u Beču.

Kao zamjena će na klupama sjediti predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, crnogorski predsjednik Filip Vujanović, austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz…

Dan kasnije u bečkoj palati Hofburg počinje samit koji je nastavak Berlinskog procesa. Otvorit će ga austrijski kancelar Werner Faymann. Cijeli skup će se održati iza zatvorenih vrata, a rezultate bi trebali objaviti njemačka kancelarka Merkel, visoka predstavnica EU-a Mogherini te srbijanski premijer Vučić.

Na Samitu u Beču sudjelovat će premijeri, ministri vanjskih poslova i privrede zemalja zapadnog Balkana, koji će sa predstavnicima EU-a, Austrije i Njemačke razgovarati o zajedničkim projektima. Prema najavama, jedna od glavnih tema bit će i problem imigranata, kao i borba protiv ekstremizma.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i njegov crnogorski koega Raško Konjević će uoči samita u prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića te austrijskog predsjednika Heinza Fischera potpisati sporazum o državnoj granici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije