BiH

GO SDA: Podrška Izetbegoviću da nastavi razgovore sa SBB-om

GO SDA: Podrška Izetbegoviću da nastavi razgovore sa SBB-om
GO SDA: Podrška Izetbegoviću da nastavi razgovore sa SBB-om

SARAJEVO - Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) danas je na sjednici podržao dosadašnji rad Savjeta ministara BiH i Vlade Federacije BiH.

U saopštenju SDA nakon sjednice ovog stranačkog organa navodi se da je nakon višegodišnjeg zastoja deblokiran evropski put BiH.

Podsjeća se da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, usvojena Reformska agenda čija realizacija je otpočela, te se stiču uslovi da BiH podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Glavni odbor posebno pozdravlja odlučnost ovih tijela izvršne vlasti, kao i kantonalnih vlada, da se poboljša ukupan privredni ambijent u zemlji.

“Ovdje se posebno ima u vidu deblokada izvoza bh. proizvoda u EU, usvajanje Zakona o radu od Parlamenta FBiH, kao i podsticaj za zapošljavanje mladih ljudi u FBiH”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je posebno važno da je, u ovom trenutku, u odnosu na isto vrijeme prošle godine, u FBiH više zaposlenih oko 6.000 s tendencijom daljeg rasta.

Glavni odbor SDA zahtijeva od svih intitucija vlasti u BiH da i da plate u javnom sektoru budu primjerene teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji u skladu s jasnim parametrima koje je SDA ranije usvojila.

Članovi Glavnog odbora SDA podržavaju razgovore predsjednika SDA i SBB Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića s ciljem uspostave stabilnih parlamentarnih većina u BiH.

“Ostajući privrženi koaliciji sa Savezom za promjene iz RS-a na državnom nivou, kao i dosadašnjoj saradnji sa Strankom za BiH i A-SDA, Glavni odbor daje punu podršku predsjedniku Stranke Bakiru Izetbegoviću da nastavi razgovore radi ulaska SBB u vlast - navodi se u saopćenju SDA.

Glavni odbor SDA izrazio je zabrinutost izuzetno lošim stanjem i položajem Bošnjaka u entitetu RS, posebno sve učestalijim napadima na povratnike, njihovu imovinu i vjerske objekte.

Ova stranka od vlasti entiteta RS traži da efikasno zaštiti bošnjačke povratnike od diskriminacije, javno osude svaki napad na povratnike u ovaj entitet, da svojim izjavama ne doprinose stvaranju loše klime i netrpeljivosti, putem organa sigurnosti pruže zaštitu povratnicima.

Posebno da svojim svakodnevnim prisustvom u mjestima u kojima žive povratnici, omoguće bošnjačkim povratnicima zapošljavanje u administrativnim i pravosudnim organima i tijelima ovog entiteta, u skladu s Ustavom i zakonom, naročito u policijskim srukturama prema Popisu stanovništva iz 1991. godine.

Glavni odbor SDA traži da diskriminacija bošnjačke djece u školama u RS-u konačno prestane i da se omogući izučavanje bosanskog jezika.

Iz SDA ističu da nije dovoljna samo konstatacija međunarodne zajednice da je pitanje naziva jezika u službenoj upotrebi u BiH riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Potrebna je akcija, posebno OHR-a i OSCE-a, kako bi se ova odrednica Dejtona primijenila u praksi”, navodi se u saopštenju.  

Dodaje se da će SDA preduzeti sve ustavne i zakonske mjere i koristiti sve institucionalne mehanizme zaštite u pravnoj borbi za ostvarivanje prava i interesa Bošnjaka i svih drugih na obrazovanje na maternjem jeziku.

Glavni odbor SDA podržava stav Predsjedništva Stranke da, dok se ne steknu normalni uslovi za odvijanje redovne nastave u školama na području RS-a, da se putem Vlade FBiH i kantona iznađe mogućnost finansiranja alternativnih vidova obrazovanja u edukativnim centrima za djecu u Konjević Polju i Vrbanjcima, kao i drugim mjestima gdje se ukaže potreba.

Glavni odbor SDA je osudio napade na bošnjačke povratnike u Tomislavgradu i Čitluku, te traži od vlasti ovih kantona da poduzmu mjere kako se ovakvi i slični slučajevi ne bi događali.

Glavni odbor SDA je podržao odluku Predsjedništva Stranke da se formira tim na čelu s potpredsjednicom FBiH Melikom Mahmutbegović koji ima zadatak da se ustavi svih kantona usklade sa Ustavom FBiH, posebno kada je u pitanju naziv jezika u službenoj upotrebi.

Na današnjoj sjednici Glavni odbor SDA je i osudio Odluku RS-a o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

“Poziva se OHR da bez odlaganja iskoristi svoje dejtonske mehanizme i ovu odluku stavi van snage, a njene aktere na čelu sa Miloradom Dodikom sankcionira - navodi se u saopćenju.

Glavni odbor SDA smatra da se Strukturalni dijalog o reformi pravosuđa ne može odvijati pod prijetnjom održavanja referenduma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije