BiH

Mine, teroristi i lopovi na svakom ćošku u BiH

 Mine, teroristi i lopovi na svakom ćošku u BiH
Mine, teroristi i lopovi na svakom ćošku u BiH

BANJALUKA - Najpopularniji britanski internet portal koji se bavi savjetima za putovanja GOV.UK opisao je Bosnu i Hercegovinu kao izuzetno nesigurnu za posjetu ili odlazak na odmor.

Po njihovim analizama razlozi za takvu ocjenu su višestruki, a kreću se od konstantne prijetnje terorističkim napadima, do razvijene mreže lopova koji ciljaju strance.

Na prvom mjestu kao opasnost po turiste, posebno sa britanskim pasošem, koji navodno mogu biti češća meta od ostalih stranaca, navode se upravo teroristički napadi. Posebno je naglašen napad u Rajlovcu i ubistvo dva pripadnika vojske BiH, te napad na Policijsku stanicu u Zvorniku. 

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluka, kazao je kako su takve ocjene napravile ogromnu i nemjerljivu štetu bh. turizmu.

"Statistika ne potvrđuje njihove preporuke, turisti nikad do sada ni u kom kontekstu nisu bili ugroženi ovdje, nije bilo nijednog incidenta koji bi to potvrdio. Ti teroristički napadi koje su oni naveli su bili usmjereni protiv institucija, ne protiv turista, i realno puno gore stvari se događaju širom svijeta. Vidjeli smo šta se događalo u Parizu, Turskoj i Egiptu", rekao je Barašin i istakao kako sa sigurnošću tvrdi da komentar i ocjena spomenute stranice nisu bili dobronamjerni.

Dalje u tekstu ovog renomiranog internet portala stoji kako nivo kriminala nije previše visok, ali da postoji velika opasnost od džeparoša, koji vrebaju strance na lokacijama popularnim za turističke posjete, a kao najopasniji grad navode Sarajevo. Turisti koji javno pokazuju bogatstvo, velike količine gotovine su u posebnoj opasnosti zbog, kako navode, velikog broja spretnih lopova, dok skupocjeni automobili stranih registarskih tablica vrlo brzo "nestaju" i nikad više ne budu pronađeni.

Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističke zajednice FBiH i Turističkog udruženja BiH, kazala je da se radi o zluradosti sa debelom pozadinom.

"Kad ste mi rekli šta su sve napisali - ja sam pomislila da se radi o Siriji, a ne o nama. Tu se radi o ružnim kampanjama, koje smo imali i od strane naših komšija, gdje su tamošnji mediji o BiH pisali da je samo pitanje dana kada će sve eksplodirati, što je, naravno, odmah dovelo do toga da su brojne agencije koje su već imale rezervisane aranžmane u BiH iste i otkazale", kazala je Hadžiefendić-Mešićeva.

Ona je istakla kako su se generalno mnoge stvari promijenile u svijetu od novembra prošle godine i terorističkih napada koji su zadesili svijet.

"Nije Bosna ništa manje ni više nesigurna od drugih zemalja. Osim toga, za razliku od većine zemalja i njihovog stanovništa, naši ljudi su uvijek spremni da turistima učine uslugu i odu do banke da im razmijene pare, nađu smještaj, pomognu ako izgube dokumente i nađu se u svakoj nevolji", rekla je ona.

Britanci na GOV.UK, uprkos realno teškoj situaciji s minama, u BiH debelo pretjeruju, pa tako navode da se ni u kojem slučaju ne prilazi razrušenim zgradama, čak ni u samom centru grada jer i u njima mogu biti minsko-eksplozivna sredstva.

I za kraj, počastili su nas čestom mogućnošću protesta koji mogu dovesti do nasilja i mogućnošću hapšenja osoba optuženih za ratne zločine koji se mogu dogoditi u bilo kojem trenutku na teritoriji čitave zemlje, a koji takođe mogu dovesti do nemira.

O lošoj namjeri ili neznanju britanskih novinara možda i najbolje svjedoči činjenica da je svjetska turistička organizacija BiH uvrstila na 6. mjesto svjetske liste po povećanju broja turista za 28,2 odsto u 2015. godini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije