BiH

Gabriel i Crnadak: EU se u BiH mora snažno angažovati

Gabriel i Crnadak: EU se u BiH mora snažno angažovati
Foto: Klix.ba | Gabriel i Crnadak: EU se u BiH mora snažno angažovati
Srna

BERLIN - Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Berlinu s ministrom spoljnih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmarom Gabrielom.

Teme sastanka su bile nastavak procesa evropskih integracija BiH i regije, unutrašnjepolitička situacija u BiH pred Opšte izbore s naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona.

Na početku sastanka konstatovano je da su odnosi BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja.

Crnadak je ocijenio susret veoma značajnim zbog toga što dolazi nakon prošlosedmične predaje odgovora na Upitnik EK i ulaska BiH u novu fazu procesa evropskih integracija u kojoj se očekuje dobijanje kandidatskog statusa i nakon toga početak pregovora s Evropskom unijom. U ovoj fazi, naglasio je Crnadak neophodan je nastavak podrške prijateljskih zemalja.

Njemačka je počevši od pokretanja njemačko-britanske inicijative koja je pomogla deblokadi procesa evropskih integracija regije prepoznala važnost evropske perspektive regije, i konstantno  podržavala napredak Bosne i Hercegovine i regije zapadnog Balkana.

Dodao je da će daljnji napredak na evropskom putu BiH zavisiti i od toga hoće li biti popravljena opšta klima i odnosi unutar BiH, a naročito koliko će se uraditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije što nova Strategija EU za zapadni Balkan stavlja u prvi plan.

Istaknuo je zadovoljstvo posvećenošću Njemačke i EU evropskom putu Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU kojom je potvrđen pristup mjerenja napretka svake zemlje na osnovu individualnih postignuća i na osnovu ispunjavanja kriterija.

Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Gabriel je pozdravio predaju odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije. Istakao je da prema novoj Strategiji EU cijela regija ima priliku da napreduje i iskoristi zamah procesa ka evropskim integracijama. Podsjetio je da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu naše zemlje te da će nastaviti aktivno podržavati njen reformski proces i transformaciju u demokratsku državu s vladavinom prava. Smatra da perspektiva Bosne i Hercegovine za EU mora biti stvarna i opipljiva te da se u tu svrhu EU i njene države članice moraju snažno angažovati u prevladavanju prepreka i interesa koji usporavaju reforme.

Na sastanku je razgovarano i o Izbornom zakonu BiH, odnosu između BiH i NATO, regionalnoj saradnji kao i drugim aktualnim temama u BiH.

U večernjim satima Crnadak će na ceremoniji otvaranja manifestacije „Dunavski salon“ (Donau Salon 2018) kao predstavnik zemlje suorganizatora održati uvodno obraćanje zajedno s državnim sekretarom za politička pitanja savezne pokrajine Baden-Württemberg Teresom Šoper.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije