BiH

Galić: Nismo gađali Markale

Galić: Nismo gađali Markale
Galić: Nismo gađali Markale

HAG - Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, general u penziji Vojske Republike Srpske Stanislav Galić izjavio je danas pred Tribunalom u Hagu da februara 1995. nije naredio ispaljivanje granate na sarajevsku pijacu Markale.

Tadašnjeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, generala Galića (70), Tribunal je 2006. godine pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog terorisanja stanovništva Sarajeva minobacačkim i snajperskim napadima.

Tom presudom Galić je proglašen krivim za napad na Markale gdje je minobacačka granata 5. februara 1994. ubila 66 građana, a ranila više od 140.

Na pitanje Karadžića, takođe optuženog za terorisanje Sarajlija, da li je on naredio ispaljivanje granate na Markale, Galić je odgovorio: "Nikada, ni u kojem slučaju, ne bih naredio da se ispali granata na pijacu jer mi smo tu pijacu čuvali četiri godine i sad odjednom da naredim - kad je sve riješeno - da se puca po pijaci. To je apsurdno."

Galić je izjavio da nije dobio "izvještaje nižih komandi da je neko ispalio granatu" i da je, poslije eksplozije na Markalama, VRS ponudila da zajednička komisija istraži taj incident, ali su to odbili muslimanska strana i UNPROFOR.

"Markale je ispitivalo - koliko sam ja posle saznao - deset komisija i one nisu mogle zvanično ustanoviti odakle je ispaljena mina. Ako 10 komisija NATO radi na tom slučaju i ne može odrediti tačno šta se događa, kako mi da to odredimo, bez prisustva tamo, odakle je mina ispaljena i ko je ispalio", kazao je Galić.

Na Karadžićevu sugestiju, svjedok je osporio da je jedna granata od 120 milimetara mogla ubiti i raniti više od 200 ljudi.

"Ja mislim da je to jedina mina u svijetu koja je nanijela toliko gubitaka", ustvrdio je Galić, dodavši da su "to gubici za žaljenje".

Svjedok je rekao da je "teško prihvatiti" da je toliki broj žrtava stradao od jedne mine i da se "to tako događalo". On se zapitao "gdje su fragmenti tijela mine" koji su fotografisani, a zatim su se "kao izgubili".

"To mi govori da tu nešto nije u redu, a ima i drugih elemenata tehničke prirode i opšte situacije... da je to nenormalno", kazao je Galić.

Bivši komandant snaga VRS oko Sarajeva je rekao da je do njega stigla informacija da je stradanje na Markalama izazvala Armija BiH.

"To je na neki način ovdje i general Rouz (Majkl, komandant UNPROFOR-a) priznao kada je dao izjavu, ali se ogradio da je to tako rečeno Aliji Izetbegoviću da bi ga prisilili na razgovore na koje on nije uvijek pristajao", rekao je Galić.

Za vrijeme svjedočenja Galić je posebno izrazio žaljenje zbog stradanja djece u Sarajevu.

Galić će svjedočenje u odbranu Karadžića nastaviti iduće nedjelje.

Bivši predsjednik RS optužen je i za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije