BiH

Galijašević: Izetbegović da se izvini u ime svog oca

Galijašević: Izetbegović da se izvini u ime svog oca
Galijašević: Izetbegović da se izvini u ime svog oca

BEOGRAD - Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević izjavio je da bi bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović trebalo da se u ime svog oca Alije izvini za "zločin koji je on počinio u Srebrenici", a da premijer Srbije Aleksandar Vučić ne treba da ide na komemoraciju u Potočare.

Napominjući da Srebrenica jeste mjesto velikog zločina, Galijašević je istakao da je ona danas ispolitizovana i da bi Vučićev dolazak na komemoraciju povodom 20 godina od događanja u tom gradu "bio samo doprinos toj politizaciji".

"Ove godine će 136 žrtava biti ukopano na obilježavanju Srebrenice. Ako se nastavi ovim tempom, s obzirom na to da je već 4.000 ukopano, narednih 30 godina imaćemo ukopavanja po 136 lica i narednih 30 godina vaši predsjednici će morati da dolaze", rekao je Galijašević novinarima u Beogradu.

On je ukazao da nema odgovora na pitanje šta se stvarno dešavalo u Srebrenici i da li je tamo bilo i unutarbošnjačkih sukoba, kao i da li je i na koji način "u tragediji Srebrenice" učestovao i Alija Izetbegović.

Galijašević je istakao da je "prvi dogovor" bio između američkog predsjednika Bila Klintona i Alije Izetbegovića i da je "operativno izveden u dogovoru Klintona i Žaka Širaka".

On je naveo da je poznato da je" francuska tajna služba posredstvom Legije stranaca učestvovala u masovnim klanjima i da su neka od lica koja su priznala zlodjela bila dio Legije stranaca, pod francuskom kontrolom".

"To onda znači da izvinjenja ne bi trebalo da idu samo iz Banjaluke i Beograda nego bi i Bakir Izetbegović trebalo da se izvini u ime svoga oca i zločina koji je on tamo počinio", zaključio je Galijašević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije