BiH

Galijašević: Predmet protiv Mahmuljina zaveden kao ratni zločin genocid

Galijašević: Predmet protiv Mahmuljina zaveden kao ratni zločin genocid
Galijašević: Predmet protiv Mahmuljina zaveden kao ratni zločin genocid

BIJELJINA - U evidenciji Tužilaštva BiH, prema nalogu iz Haškog tribunala, predmet "Sakib Mahmuljin i drugi" zaveden je od 2012. godine pod pravnom kvalifikacijom ratni zločin genocid, izjavio je Srni ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević.

Galijašević je naveo da je tokom akcije takozvane Armije BiH na Vozuću 1995. godine do temelja spaljeno 66 sela, uništeno više od 5.000 kuća, 12 crkava i jedan manastir, te srušena groblja od kojih su neka stara i više od pet vij

"Ubijeno je 465 vojnika i civila, te protjerano više od 22.000 civila i građana srpske nacionalnosti", naglasio je on.

Vozuću su tada napali mudžahedini, NATO i jedinice Drugog i Trećeg korpusa sa više od 23.000 vojnika takozvane Armije BiH. Područje koje su napali imalo je manje stanovnika od vojnika u napadu. Srpske položaje branilo je nešto više od 4.000 vojnika.

"Iako su prva ritualna klanja izvršena u Tešnju, pod pokroviteljstvom tadašnjeg šefa policije Šemsudina Mehmedovića, ipak su na vozućkom, odnosno ozrenskom ratištu, pod kišobranom Šefika DŽaferovića, nekadašnjeg načelnika CSB Zenica, a danas zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i Sakiba Mahmuljina, komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, ovi zločini bili pravilo i masovni kako nikada i nigdje nisu", naveo je Galijašević.

On je istakao da su masovni zločini na Ozrenu, koje su počinili mudžahedini i teroristi - monstruozni i brutalni. Ti zločini su već u Haškom tribunalu do kraja rasvijetljeni i dokazani, u suđenjima komandantu Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasimu Deliću, načelniku Generalštaba Enveru Hadžihasanoviću i komandantu Sedme muslimanske brigade Amiru Kuburi.

Galijašević je naveo da je u ovim predmetima dokazano ubistvo 92 lica, a razmatrano je ubijanje 187 vojnika i civila, te 132 nestala lica, silovanje tri žene, mučenja i zlostavljanja u Muzičkoj školi u Zenici, u Kazneno-popravnom domu Zenica, u Tešnju u Osnovnoj školi Jablanica, u Orašcu, te brutalna odsijecanja glava ratnim zarobljenicima na Ozrenu i srednjoj Bosni.

On je naveo da su o tome u Hagu svjedočili doktor Branko Šikanić, Srbin iz Prnjavora koji je prošao pakao mudžahedinskog logora, te jedan Hrvat Luka Babić, kao i mnogi bezbjednjaci, analitičari i oficiri Bošnjaci, od kojih su posebno bitni Izet Karahasanović, Zakir Alispahić, Salih Spahić, Ferid Buljubašić, Mesud Šadinlija, Sead Žerić, Muhamed Omerašević, Fadil Alihodžić, DŽemal Vučković.

Galijašević je naveo da su njihova svjedočenja i hiljade stranica dokaza i dokumenata o tim zločinima tragična potvrda da u BiH ne postoji pravosudni sistem, da nema ni zakona niti morala, da Sud i Tužilaštvo BiH ne kažnjavaju zločince, ekstremiste i radikale, niti rasvjetljavaju njihove zločine - nego su tu, po nalogu zapadnih službi da kažnjavaju Srbe i ispisuju stranice lažne istorije proteklog rata.

"Oni su tu da stvaraju `Islamsku državu` na Balkanu pod maskom `funkcionalne BiH`, ili `BiH - jedna adresa`, tačnije unitarne zemlje bez vidljive uloge Srba i Hrvata", naglasio je ekspert za borbu protiv terorizma.

On je naveo da je "SDA, svojim odnosom prema ratnim zločinima mudžahedina, organizovanom kriminalu i terorizmu pokazala da ne misli na državu, da ne poštuje državne propise, da mrzi njene narode i da je glavni krivac za ružne identifikacije cijelog bošnjačkog naroda sa terorizmom i ekstremizmom".

SDA, ističe je Galijašević, guši bezbjednosne agencije, uništava pravosudni sistem, sprečavajući ga da funkcioniše i da kažnjava ratne zločince vojnike "Islamske države" i Al kaide u BiH, pa time stvara uslove za nove, planirane zločine islamista, baš onako kako je to poslije Vozuće najavio Alija Izetbegović, obraćajući se učesnicima napada na ovaj dio Ozrena:

"Vi ste na Vozućoj slomili kičmu četničkog neprijatelja, vi ste pokazali put kojim ćemo nastaviti i dali ste urnek, model borbe kako se ta kičma može i dalje lomiti da bi se oslobodila BiH. Hvala vam, vojnici, za to u ime našeg naroda koji neće zaboraviti šta ste učinili".

Galijašević je naveo da je politika zločina koju je utemeljio i obilježio Alija Izetbegović nastavila da traje u politici njegovog sina, političkog i biološkog nasljednika Bakira Izetbegovića.

"BiH je sluga zapadnog poretka – protektorat i nema samostalno pravosuđe, niti predstavlja državu, inače bi ovakvi zločini bili kažnjeni bez obzira na geopolitičke interese zapadnih sila. Do tada oni su veliki zločin, opomena i sramota cjele države", naglasio je Galijašević.

Sud BiH je 8. decembra 2015. godine donio rješenje o određivanju mjera zabrane Mahmuljinu, a 31. decembra potvrdio optužnicu koja ga tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici 4. februara Mahmuljin se izjasnio da nije kriv. Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 23. marta. Suđenje Mahmuljinu bi trebalo da bude nastavljeno sutra pred Sudom BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije