BiH

Galijašević: Sudstvo kontrolišu bošnjački obavještajci

Galijašević: Sudstvo kontrolišu bošnjački obavještajci
Galijašević: Sudstvo kontrolišu bošnjački obavještajci

DOBOJ - Politika kažnjavanja u BiH rezultat je nadzora koji nad pravosuđem imaju stranci i bošnjačka obavještajna zajednica, rekao je Srni stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

"Politika montiranja ratnih zločina samo Srbima i ponekom pripadniku HVO-a, uz potpuno amnestiranje zločina koja su počinili Bošnjaci na području regije Doboj predstavlja dogovorenu politiku bivšeg okružnog tužioca Saliha Memića i aktuelnog predsjednika Okružnog suda Duška Ninkovića. Okružni sud u Doboju je institucija za kažnjavanje Srba za izmišljene ratne zločine. U prilog tome govori i slučaj Miroslava Pijunovića zvanog Piko koji je osuđen na četiri i po godine zatvora za navodni ratni zločin", istakao je Galijašević.

On je rekao da je Salih Memić bio "ratni obavještajac Šemsudina Mehmedovića" i vojni tužilac u Tešnju cijeli rat i u vrijeme kada su na granici sa Teslićem, na koti "Bandera" odsijecane glave pozadincima Vojske Republike Srpske, a Tešnjom harale mudžahedinske bande. 

Galijašević ističe da Memić nikada nije procesuirao ove zločine nego ih je prikrivao. 

"Iako je prošle godine otišao u penziju, Memić je na mjesto okružnog tužioca instalirao svoju najbližu saradnicu i kućnog prijatelja Željku Radović iz Žepča a drugu saradnicu Radmilu Stančić smjestio je u Okružni sud u Doboju", naveo je Galijašević.

On je naglasio da je slučaj Miroslava Pijunovića nastavak nezakonitog funkcionisanja pravosuđa u sferi ratnih zločina.

"Predmet protiv Miroslava Pijunovića otvoren je u Kantonalnom sudu Zenica 2002. godine. Optužnica je bila puna izmišljenih ratnih zločina: ubistva, silovanja, pripadnost paravojskama u Republici Srpskoj 'Mićama' i 'Crvenim beretkama', mada su zbog neznanja i nestručnosti tužilaštva pa i suda, ponekad, ove dvije formacije tretirane kao jedna te ista", podsjetio je Galijašević. 

Na kraju je, kaže on, Tužilaštvo odustalo od svih optužbi i samo su tri pripadnika Armije BiH svjedočila da ih je Pijunović kao policajac u rezervnom sastavu priveo u policijsku stanicu Teslić negdje oko 5. juna 1992. godine.

"Iako u to vrijeme nije bilo ratnih dejstava na području Teslić i mada niko ne tereti Pijunovića ni za nanošenje lakše tjelesne povrede, ipak, cjelokupno sudsko vijeće određeno je da ga kazni neprimjerenom sudskom kaznom", ističe Galijašević. 

On navodi da je "predsjednik Sudskog vijeća Hatidža Hodžić muslimanski nacionalista koja je uklonjena sa referata ratnih zločina, ali je u dogovoru sa bivšim okružnim tužiocem Salihom Memićem određeno da u Doboju pronađe i montira što više navodnih ratnih zločinaca među kojima je i policajac u rezervi bez ikakvog čina Miroslav Pijunović".

"Dokaz da Memić potpuno kontroliše i tužilaštvo i sud je i činjenica da je u sudskom vijeću u predmetu 'Pijunović' upravo bila njegova prijateljica Radmila Stančić, dok je treći član bio Dragan Rulofs, takođe, njegov prijatelj", dodao je Galijašević. 

Ako se uzme u obzir da je general Rasim Delić u Hagu, po komandnoj odgovornosti, osuđen na samo tri godine zatvora za mučenja i ubistva 92 vojnika i civila srpske i hrvatske nacionalnosti, a general Enver Hadžihasanović i pukovnik Amir Kubura za desetine ubijenih u Zenici, Mehurićima, kampu "Orašac", Podbrežju, Muzičkoj i Tehničkoj školi, osuđeni tri i po godine, odnosno dvije, kaže Galijašević u izjavi Srni, onda je potpuno razumljiva inicijativa predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. 

"Pijunović nije počinio niti prisustvovao nijednom ubistvu, silovanju, paljevini kuća ili drugih objekata - njegova jedina krivica je što je bio policajac u rezervi koji je 'Zelene beretke' iz Teslića, po nalogu pretpostavljenog, priveo u policijsku stanicu i predao ih ovlaštenim licima. Svjedoci, pripadnici Armije BiH tvrde da im je dodijelio tri šamara i tjerao da dignu tri prsta. Jasno je da nema ni povreda ni ubistava niti bilo čega što je karakteristika krivičnog djela ratni zločin", ističe Galijašević.

On je naveo da su na ovakav način u Doboju već suđeni i osuđeni mnogi pripadnici Vojske i Policije Republike Srpske: Slavko Ikanović /pet i po godina/, Vladimir Šišić /pet godina/, Branislav Ninković i Ivica Perković /četiri godine/, Marko Jazvić, Stojan Grbić, Vojislav Brestovac, Vojin Lukić te tri pripadnika HVO, ali nijedna pripadnik muslimanske vojske. 

Iz svih navedenih razloga, istakao je Galijašević, vidljiva je opravdanost zalaganja predsjednika Republike Srpske da se pravosuđe BiH reformiše - "da se ukine Sud i Tužilaštvo BiH kao neustavne pravosudne institucije i da se onemogući djelovanje raznih međunarodnih i sarajevskih mešetara u pravosuđu". 

"Tek kada se vizija predsjednika Dodika implementira u pravosudnom sistemu BiH tada će i prestati politička suđenja Srbima, a stvarni krivci za ratne zločine biće privedeni licu pravde. A do tada - Srbi će biti krivi za sve", zaključio je Galijašević. 

Okružni sud u Doboju osudio je nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava policije Miroslava Pijunovića zvanog Piko na četiri i po godine zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Tesliću. 

Pijunović je proglašen krivim zbog "zastrašivanja i premlaćivanja civila, te oduzimanja novca", dok je oslobođen odgovornosti za odvođenje civila, ubistva i silovanja.

Pijunovićev advokat Siniša Lopandić rekao je Srni da je odbrana ogorčena ovom presudom jer je tokom vođenja procesa učinjeno niz povreda Zakona o krivičnom postupku i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije