BiH

"Gardijan": Srebrenicu prepustili sudbini

"Gardijan": Srebrenicu prepustili sudbini
"Gardijan": Srebrenicu prepustili sudbini

LONDON- Novo istraživanje pokazuje da su Velika Britanija i SAD znale šest nedjelja prije zločina u Srebrenici da će ta enklava pasti, ali su je žrtvovale u svojim nastojanjima da se postigne mir, piše londonski "Gardijan".

U tekstu naslovljenom "Kako su Britanija i SAD odlučile da prepuste Srebrenicu njenoj sudbini", autori, novinar Ed Vuliami i bivša portparolka Haškog tribunala Florans Artman, navode da "danas postoji masa dokaza da je pad Srebrenice bio deo politike tri velike sile - Britanije, Francuske i SAD - i rukovodstva Ujedinjenih nacija, u potrazi za mirom po svaku cijenu, mira na račun Srebrenice".
 

"Do sada, uvijek je isticano da je takozvana "završna strategija" kojom se došlo do mirovnog sporazuma i posleratne mape BiH, bila posljedica "realnosti na terenu", nakon pada Srebrenice. Ono što se sada otkriva je da je "završnica" prethodila tom padu i kako se ispostavlja - od njega zavisila", navode autori.

U tekstu se iznosi hronologija događaja vezanih za Srebrenicu, i izjave aktera koji idu u prilog tome da je zločin u Srebrenici bio očekivan.

Autori navode da je u aprilu 1993. Savjet bezbjednosti UN podnio izvještaj u kojem je upozorio na mogući zločin.

Pisci teksta u "Gardijanu" objašnjavaju kako su velike sile imale za cilj da se ukine postojanje enklava. Dalje navode da su pripadnici UNPROFOR-a ostavili civile nezaštićene i odbili da im pomognu.

"Prema američkim depešama sa kojih je skinuta oznaka tajnosti,  detalji zločina došli su do zapadnih obavještajnih službi mnogo prije nego što je počeo 13. jula, a CIA operativci gledali su gotovo "živi" prenos na lokaciji u Beču", piše Gardijan.

U tekstu su opisani i susreti zapadnih zvaničnika sa predstavnicima muslimana, ali i Slobodanom Miloševićem, Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije