BiH

Gasi se Fondacija za održivi razvoj u FBiH

Gasi se Fondacija za održivi razvoj u FBiH
Gasi se Fondacija za održivi razvoj u FBiH
Srna

MOSTAR - Vlada Federacije BiH (FBiH) odlučila je danas da bude ugašena Fondacija za održivi razvoj (OdRaz), rekla je ministar finansija FBiH Jelka Milićević nakon sjednice Vlade u Mostaru.

"Prije nas nastali su određeni problemi i Fondacija se suočila s nepovjerenjem međunarodnih finansisjkih institucija. Mi smo se u Vladi protekle dvije godine trudili da obezbijedimo uslove da ona nastavi s radom. Nažalost, nismo imali rezultata i jedino što je bilo pošteno jeste da pokrenemo postupak gašenja Fondacije `OdRaz`", rekla je Milićevićeva na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je Vlada FBiH izmirila sve obaveze "OdRaza", a riječ je o iznosu od oko 800.000 KM.

Jednom od odluka je utvrđeno da će novac na računima otvorenim kod komercijalnih banaka, namijenjenim za finansiranje operativnih troškova Fondacije, u iznosu od 11.523 KM, biti prebačena u budžet FBiH.

Federalni ministar kulture i sporta Zora Dujmović rekla je da je Vlada danas usvojila Program i kriterijume raspodjele sredstava tekućih transfera federalnog Ministarstva kulture i sporta za 2017. godinu u iznosu od 4.980.000 KM.

"Za petnaestak dana ići ćemo s objavom javnog poziva i tako ćemo izaći u susret svim manifestacijama i institucijama koje se bave kulturom i sportom, i pomoći im u sprovođenju njihovih programa i projekata", rekla ja Dujmovićeva.

Ministarstvo kulture i sporta je predložilo, a Vlada donijela odluke o izdvajanju sredstava za finansiranje programa i projekata kulturnih društava "Preporod", "Napredak", "Prosvjeta" i „La Benevolencija".

Bošnjačkoj zajednici kulture "Preporod" dodijeljeno je 75.000 KM, Hrvatskom kulturnom društvu "Napredak" 55.000 KM, Srpskom kulturnom i prosvjetnom društvu "Prosvjeta" 45.000 KM te Jevrejskom kulturno-prosvjetnom i humanitarnom društvu "La Benevolencija" 25.000 KM.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije