BiH

Gdje u BiH mogu glasati državljani Srbije na predstojećim izborima?

Gdje u BiH mogu glasati državljani Srbije na predstojećim izborima?
Gdje u BiH mogu glasati državljani Srbije na predstojećim izborima?

BANJALUKA - Predsjednički izbori u Srbiji raspisani su za 02. april 2017. godine, a Konzulat Srbije u Banjaluci omogućiće svim državljanima ove zemlje koji borave u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini da ostvare svoje pravo glasa.

Glasačko pravo imaju svi punoljetni poslovno sposobni državljani Srbije.

"Birač koji ima boravište u Republici Srpskoj, BiH, može uz posredovanje Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci, najkasnije pet dana prije dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 11. marta 2017. godine), podnijeti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za predsjednika Srbije glasati u Generalnom konzulatu Republike Srbije Banja Luka ili u Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Mostaru", navodi se u saopštenju Konzulata Srbije u Banjaluci.

Zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci, obavezno mora da sadrži sljedeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji (Republici Srbiji), kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.

"Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u Banjaluci, Republici Srpskoj, BiH, isti dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u Republici Srbiji", dodaje se u saopštenju.

Po donošenju rješenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mjestu boravišta u Republici Srpskoj, BiH i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz Jedinstvenog biračkog spiska po mjestu prebivališta u Republici Srbiji, već se upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mjestu boravišta u Republici Srpskoj, BiH.

Podatak o tome da će birač glasati u Republici Srpskoj, BiH, može upisati u Jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u Jedinstveni birački spisak Republike Srbije.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u Jedinstveni birački spisak, za odlučivanje po zahtjevu za upis podatka o tome da će birač glasati u Republici Srpskoj, BiH, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u Jedinstveni birački spisak.

Obrazac zahteva za upis u jedinstveni birački spisak možete preuzeti u prostorijama Generalnog konzulata Banja Luka, Bulevar Vojvode R. Putnika 2, ili na sajtu  www.banjaluka.mfa.gov.rs (rubrika "vesti").

Konzulat Srbije u Banjaluci, takođe, napominje birače koji imaju boravište u Republici Srpskoj, da mogu preko Generalnog konzulata podnijeti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mjestu njihovog prebivališta u Republici Srbiji zahtjev za davanje obavještenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

"Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici: http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana. Biračko mjesto na kome će glasači moći glasati u Republici Srpskoj, 02. aprila 2017. godine, nalaziće se u Generalnom konzulatu Republike Srbije, ulica Bulevar Vojvode Radomira Putnika broj 2, grad Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina", dodaje se u saopštenju Konzulata.

Dalje se napominje da nije potrebno da lice koje želi da glasa u Republici Srpskoj, dolazi lično u Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci, već se lica mogu prijaviti i putem pošte, faksa ili e-mail.

"Generalni konzulat Republike Srbije Banja Luka, Bulevar Vojvode Radomira Putnika broj 2, 78000 Banja Luka, kontakt telefon broj: 051 227 041, broj faksa: 051 213-901, E-mail  [email protected]", navode se podaci u saopštenju.

Zahtjev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu i Zahtjev za upis u birački spisak možete popuniti i elektronski, tako što ćete sačuvati zahtjev na kompjuteru i po otvaranju dokumenta popuniti.

Prilikom podnošenja prijave, potrebno je dostaviti kopije važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša, lične karte ili vozačke dozvole sa upisanim JMBG).

"Takođe, napominjemo da će Generalni konzulat R. Srbije Banja Luka, Ambasada R. Srbije u Sarajevu, kao i Generalni konzulat u Mostaru, u periodu od 04. do 11. marta 2017. godine, raditi na prijemu zahtjeva da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će glasač na predstojećim izborima za predsjedenika Srbije glasati u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, svakog dana od 08.00 do 22.00 sata", zaključuje se u saopštenju Generalnog Konzulata Srbije u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije