BiH

Genjac: Nema uslova za razmatranje Zakona o prebivalištu

Genjac: Nema uslova za razmatranje Zakona o prebivalištu
Genjac: Nema uslova za razmatranje Zakona o prebivalištu

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Paralmentarne skupštine BiH Halid Genjac izjavio je danas u Sarajevu da se nisu stekli uslovi da na narednoj sjednici ovog doma bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

"Sjednica Kolegijuma radi usaglašavanja prijedloga zaključka u vezi sa zakonom o prebivalištu i boravištu nije održana, prema tome nisu se stekli uslovi da se ovaj zakon rješava na sjednici predviđenoj za 29. april", rekao je Genjac novinarima.

Prema njegovimm riječima, priča o vrlo važnoj i osjetljivoj problematici kao što je sloboda kretanja i izbora prebivališta krenula je u drugom pravcu i koristi se za potrebe predizborne kampanje, te određenih dnevnopolitičkih ciljeva.

"Na taj način se izbjegava suštinski razgovor o rješenjima u vezi sa prebivalištem koja zahtijevaju Ustav i Dejtonski sporazum", ocijenio je Genjac.

On je najavio da će apelacija protiv odluke Vlade Republike Srpske o  provjeri tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske biti podnesena sudu nakon što ova odluka bude objavljena i kad stupi na snagu.

Tvrdeći da je riječ o antidejtonskoj odluci, Genjac je rekao da je Vlada Republike Srpske, kao dio sistema vlasti, obavezna da poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

Genjac je uvjeren da je pitanje prebivališta i boravišta moguće riješiti prije objavljivanja opštih izbora 19. maja, ali uz uslov da se zakon vrati u redovnu proceduru i da se naprave korekcije koje uvažavaju Ustav BiH i Aneks sedam, uz eliminaciju svih mogućih manipulacija sa prebivalištem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije