BiH

Glavni odbor SDP-a: Održavanje redovnog ili vanrednog Kongresa

Glavni odbor SDP-a: Održavanje redovnog ili vanrednog Kongresa
Glavni odbor SDP-a: Održavanje redovnog ili vanrednog Kongresa

SARAJEVO - Održavanje redovnog ili vanrednog Kongresa i dalje je tema Glavnog odobra SDP-a koji je zatvoren za javnost.

"Diskusija se vodi oko karaktera predstojećeg Kongresa, odnosno da li bi on trebao ići u redovnom ili vanrednom zasjedanju", kazala je za Agenciju FENA član Glavnog odbora SDP-a Lidija Korać.

Kako se moglo saznati u pauzama sjednice, jedan dio delegata zalaže se za redovan Kongres, drugi za vanredni, dok treći traže održavanje prvo vanrednog nakon kojeg bi uslijedio i redovni.

Objašnjeno je, razlika između redovnog i vanrednog Kongresa je u vremenu pripreme. Za prvi je potrebno 60  dana, a za drugi tri sedmice.

"Treba nam istinska i sveobuhvatna reforma u SDP-u i to kadrovska, organizaciona i svaka druga. Protiv sam brzopletog Kongresa u roku od 30 dana. Mislim da čitav proces treba spustiti na niži nivo članstva i općinskih organizacija. Najvažnije je da prekinemo sa praksom da se o ključnim pitanjima odlučuje na vrhu stranke. To je sada najvažnije", kazao je član Glavnog odobra Denis  Bećirović.

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić kazao je kako je on za vanredni kongres „nakon čega bi krenuli u nešto što se zove opravak SDP nakon posljednjih izbora“.

Članovi Glavnog odobra SDP-a kažu da „atmosfera na sjednici Glavnog odbora je demokratska, a svi članovi imaju želju da se dođe do najboljih rješenja“. 

"Mi prije svega moramo izaći sa jasnim stavovima da li ovaj predsjednik i rukovodstvo stranke uživaju povjerenje Glavnog odbora ili ćemo ići sa prijedlogom novog rukovodstva za Kongres", kazao je član GO Mahmut Alagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije