BiH

Glavni tužilac BiH čeka izbor novog starog VSTS-a

Glavni tužilac BiH čeka izbor novog starog VSTS-a
Foto: N.N. | Glavni tužilac BiH čeka izbor novog starog VSTS-a

SARAJEVO - Kao što se i očekivalo, konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH i njegova dva zamjenika biće poništen i vrlo vjerovatno će ponovo biti raspisan nakon što budu izabrani novi članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) i formiran novi saziv Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

"Sve se svodi na dogovor. Članovi VSTS-a koji biraju glavnog tužioca hoće da budu sigurni da će ostati na tim pozicijama, kako im je i obećano. Nakon njihovog izbora biće realizovan preostali dio dogovora, a to je izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Zvanično, sa sjednice VSTS-a, koja je održana u srijedu i četvrtak, poručeno je da će konkurs vjerovatno biti poništen na sjednici u maju i to zbog promjene Poslovnika, na koju je zeleno svjetlo dala i Evropska komisija. Ovaj poslovnik treba da predloži Komisija za legislativu, a uz njega će biti dostavljeno i pravno mišljenje i analiza da li je potrebno ponavljati ili poništavati konkurs.

"Konačni stav o tom pitanju imaćemo na jednoj od sjednica u maju", rekao je na sjednici Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a, kojem u junu ističe mandat.

Osim Tegeltiji, mandat ističe i članu VSTS-a Slavi Lakiću, a procedura je takva da zajednice kandiduju i izaberu svoje predstavnike u ovu pravosudnu instituciju. Primjera radi, Lakića kao predstavnika Tužilaštva FBiH birali su svi federalni tužioci na tajnim izborima, dok je Tegeltiju biralo oko 400 sudija iz Republike Srpske. Kada se ta procedura okonča ide se na izbor rukovodstva Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, a zasad je gotovo sigurno da će Tegeltija dobiti još jedan mandat.

Tegeltijino mišljenje da konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH možda treba poništiti dijele i ostali članovi VSTS-a, koji su saglasni da se nova pravila za izbor glavnog tužioca i njegovih zamjenika, koja se uglavnom odnose na bodovanje i intervju, ne mogu primjenjivati na stari konkurs iz 2017. godine, koji je sproveden po starim procedurama.

Mnogi su mišljenja da je ovo samo izgovor za VSTS da se poništi konkurs, koji je zatvoren krajem decembra 2017. godine i na koji se prijavilo 30 kandidata, i to 13 za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH i 17 za njegovog zamjenika. Stvarni razlog je zapravo da se prvo "zatvori" izbor i izabere novi stari predsjedavajući VSTS-a pa da se tek onda ide na izbor glavnog tužioca i njegovih zamjenika.

Za glavnog tužioca prijavili su se Ivan Matešić, Kasim Halilčević, Ismet Šuškić, Gordana Tadić, Siniša Vranješ, Saša Sarajlić, Miroslav D. Marković, Dijana Kajmaković, Munib Halilović, Tomislav Ljubić, Mustafa Hujdurović, Miroslav Janić i Seid Marušić.

Trenutno funkciju v.d. glavnog tužioca obavlja Gordana Tadić i upravo ona ima najviše šanse da dobije šestogodišnji mandat, ali to će prije svega zavisiti od izbora novog VSTS-a.

Imenovani sudije i tužioci

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH imenovao je juče nosioce pravosudnih funkcija u BiH koji će stupiti na dužnost 1. maja.    
Iz VSTS je saopšteno da je Vesna Mišić imenovana za sudiju Okružnog suda u Banjaluci, a Dragan Skakić na poziciju sudije Osnovnog suda u Gradišci. Za tužioce Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo imenovani su Mirza Mutevelić i Željka Tomić-Anđušić, dok je Predrag Golubović imenovan za tužioca Kantonalnog tužilaštva Bosanskopodrinjskog kantona, a Ivan Sokanović za stručnog saradnika u Opštinskom sudu u Bugojnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije