BiH

Sarajevo: Odata počast vojnicima bivše JNA ubijenim u Dobrovoljačkoj ulici (FOTO)

Sarajevo: Odata počast vojnicima bivše JNA ubijenim u Dobrovoljačkoj ulici (FOTO)
Sarajevo: Odata počast vojnicima bivše JNA ubijenim u Dobrovoljačkoj ulici (FOTO)

SARAJEVO - Održan je vjerski pomen vojnicima bivše JNA ubijenim 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Prethodno je delegacija RS sa porodicama stradalih vojnika, predvođena Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne Skupštine RS, upalila svijeće i položila bijele ruže na mjesto stradanja vojnika JNA, javlja novinar Nezavisnih novina.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je izjavio da je tužna činjenica da i nakon 24 godine nema nikakvih podataka o odgovornim za zločin koji je počinjen nad nedužnim mladim vojnicima koji su pokušali napustiti prostor po dogovoru.

“Trebaju odgovarati oni koji su dužni jer su počinili taj dan zločin nad Srbima, Hrvatima, muslimanima, Albancima. Ti ljudi nikome ništa nisu bili krivi. Pošli su da ispoštuju sporazum koji je odborila i međunarodna zajednica. Očekujemo da se trajno ovo mjesto obilježi spomen-pločom gdje će biti napisana njihova imena. Treba ispoštovati sve strane, Ne smijemo dozvoliti ono što se dogodilo u Kazanima, gdje ploče nisu izdržale ni 24 sata. Bez pomirenja nema napretka, a bez toga ne vidim ukupan smisao življenja na ovim prostorima“, rekao je Čubrilović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je na čelu Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, rekao je da je JNA 3.maja 1992.godine bila jedina legitimna oružana sila bivše države. On je okrivio bošnjačke grupe za referendum koji je držan 1992.godine.

„Nakon toga je počeo rat i stradanje“, rekao je Savanović.

Savanović podsjeća da je 26. aprila 1992. godine u Skoplju bio dogovoren sporazum o mirnom povlačenju JNA iz Sarajeva i da je to trebalo ispoštovati, ali da su 2. i 3. maja, prilikom povlačenja kolone JNA, nelegitimne i nelegalne snage BiH, paravojne formacije, kao što su bile Zelene beretke, pripadnici Teritorijalne odbrane, Patriotska liga i drugi, mučki iz zasjede napali i ubili 42 pripadnika JNA, 71 ranili i 207 zarobili.

"Mi danas obilježavamo taj datum i odajemo poštovanje i pomen svima koji su poginuli", dodao je ministar.

Savanović je podsjetio da je prethodnih godina od vlasti Kantona Sarajevo traženo da se podigne spomen-ploča poginulim i ubijenim Srbima, ali da odobrenje nikada nije dato.

"Vjerovatno ćemo narednih godina na srpskoj teritoriji obilježavati stradanja svih sarajevskih Srba", najavio je on.

Savanović je ocijenio da činjenica da i 24 godine nakon rata tri autobusa iz Republike Srpske obezbjeđuju jake policijske snage u Federaciji BiH govori o "udaljenosti i nerazumijevanju jedni drugih".

"Potrebno je da se uloži mnogo snage i energije da bi se približili jedni drugima, ali je potrebno konačno shvatiti da je Republika Srpska entitet koji je međunarodno verifikovan i priznat i da teritorijalno čini pola BiH", naglasio je on.

Savanović kaže da će Republika Srpska, ukoliko federalne i kantonalne vlasti ne dozvole podizanje spomen-ploče u Sarajevu, uvesti iste mjere i na svojoj teritoriji

Željko Pantelić, poručnik JNA, koji je bio u koloni 3. maja 1992. godine rekao je da je sve bilo dogovoreno oko izlaska JNA iz Sarajeva

„Toj koloni je presječen put i napadnuta je. Niko iz te kolone nije metka opalio. Jednostavno, imali su naređenje da ne pružaju nikakav otpor zbog toga što je taj pokret bio najavljen pod patronatom UN-a i Savjeta bezbjednosti. Znači, general Mekenzi je vodio kolonu, on nije znao da je kolona prekinuta i oni su radili šta su htjeli sa ljudima, one koje nisu ubili, jednostavno su zarobili“, rekao je Pantelić.

Pola sata prije dolaska delegacije iz RS cvijeće su položili i pripadnici “Zelenih beretki”, sa zastavama tzv. Armije BiH, u čast, kako su naveli, poginulih pripadnike teritorijalne odbrane.

Njih stotinjak položili su vijenac i proučili Fatihu poginulim pored spomen-ploče kod mosta Drvenija. Pridružio im se i Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Hasan Dolovac, ispred „Zelenih beretki“ kazao je da su spremni da naredne godine zajedno polože cvijeće za stradale vojnike JNA.

Godišnjica stradanja u Dobrovoljačkoj: Svi za pomirenje, ali uz svoju istinu

Svaki put kada se približi godišnjica ubistva vojnika i oficira JNA koji su se 1992. godine kroz tadašnju Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu povlačili iz Doma JNA, tenzije su i dalje vidljive.

Srpska istina i dalje je svjetlosnim godinama udaljena od bošnjačke, kao i istine onih koji su se tada sukobili sa pripadnicima JNA.

Primjera radi, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije i dalje ističe da pravda neće biti zadovoljena sve dok ne budu kažnjeni odgovorni za planiranje i izvršenje zločina.

"Nepriznavanje, pa čak i slavljenje ovakvih i sličnih zločina neće doprinijeti suočenju sa prošlošću i miru u BiH", istakli su oni u saopštenju.

Dragan Vikić, jedan od komandanata formacija koje su se sukobile sa kolonom JNA, i danas ističe da je ta akcija presudila u očuvanju BiH i njene nezavisnosti protiv JNA i "paravnojnih srpskih formacija". On za agenciju Anadolija fokus stavlja na događaje prije Dobrovoljačke, koje ocjenjuje ključnim za odbranu Sarajeva.

Jovan Divjak, takođe jedan od učesnika, za "Nezavisne" kaže da se njegovo mišljenje nije promijenilo - 2. maja desio se vojnički okršaj u kojem su poginula 33 pripadnika JNA i petorica pripadnika Teritorijalne odbrane, ali da se 3. maja desio zločin počinjen od strane pojedinaca, kada je, po njegovom mišljenju, poginulo šest ili sedam pripadnika JNA. Podsjetio je da je Tužilaštvo BiH oslobodilo odgovornosti članove Vlade i Armije RBiH i dalo zadatak da budu pronađeni oni koji su odgovorni, ali upozorava i da se to do danas nije desilo.

"Trećeg se desio zločin, i tu nema dvojbe. Ali u borbama u gradu 2. maja treba da se proceni otkud to da jugoslovenska vojska dođe do Predsedništva i šta su radili sa tenkovima i transporterima u gradu", kaže Divjak.

Miroslav Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS, ističe da je u Dobrovoljačkoj nesumnjivo počinjen veliki zločin u kojem su ubijena 42 pripadnika JNA, preko 70 ih je ranjeno i 207 zarobljeno i mučeno i da se, čak i po kriterijumima Haškog tribunala radi o udruženom zločinačkom poduhvatu. Za Kojića je taj zločin posebno težak jer se desio na početku rata i smatra da je on bio jedan od okidača za građanski rat.

"Strani tužilac Džud Romano donio je naredbu da se obustavi istraga protiv osumnjičenih Ejupa Ganića i drugih visokih funkcionera", rekao je on. Naveo je da su pravosudne institucije formirale radnu grupu, ali već četiri godine nije prezentiran nijedan rezultat, a da niko ne snosi odgovornost. On kaže da ga ne čudi izjava Divjaka da se 2. maja nije desio ratni zločin, ističući da je upravo on jedan od glavnih organizatora.

Ono što ohrabruje je da se svi, makar deklarativno, zalažu za pomirenje i za bolje razumijevanje među bivšim sukobljenim stranama. Divjak, na primjer, kaže da je spreman da na svakom mjestu i u svako vrijeme povede dijalog sa onima koji misle drugačije i da treba raditi da dođe do smirivanja tenzija.

"Mladima se i dalje ne nudi istina. Jednako netačno i neobjektivno i deca u RS i u FBiH uče o tim događajima. Ja sam još na tim listama i kad god sam na nekom aerodromu, često me zadrže i proveravaju, jer nas 19 Tužilaštvo u Srbiji i dalje 'proganja'. Ali uprkos tome, uvek sam spreman za dijalog i da kažem da se desio zločin", kaže on.

Kojić, pak, ističe da se sve dok se, kako on tvrdi, istina krije i ne želi procesuirati, teško može ostvariti i dijalog i pomirenje.

"Nažalost, i dalje se, posebno u Sarajevu, veliki broj zločina prikriva, a mnoge žrtve ni danas ne možemo pronaći. Dok se na pravi način ne suoče s tim, teško možemo govoriti o pomirenju", zaključio je Kojić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije