BiH

Golić: Predstavnici EU pohvalili set reformskih zakona

Golić: Predstavnici EU pohvalili set reformskih zakona
Golić: Predstavnici EU pohvalili set reformskih zakona

BANJALUKA - Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas da su pojedini predstavnici EU pohvalili paket zakona, koji se nalaze na dnevnom redu posebne sjednice Narodne skupštine Srpske, kao i reforme koje provodi Vlada Srpske.

Ona je na posebnoj sjednici Narodne skupštine rekla da taj set zakona ima smisla samo ako se usvoji u paketu.

Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija naveo je da Nacrt zakona o izmirenju novčanih obaveza ne ugrožava ničije pravo i nikoga ne povlašćuje.

Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović upozorila je da odredbe Nacrta zakona o izmirenju novčanih obaveza neće biti primjenjive dok se u značajnijoj mjeri ne izvrše aktivnosti multilateralne kompenzacija i cesije.

Ona je rekla da je prošle godine usvojen Zakon o multilateralnoj kompenzaciji i da još nije bitnije proveden u praksi.

Stevanovićeva je istakla da je nelikvidnost sve veća i da je stanje postalo takvo da "svako svakom duguje".

Poslanik SRS Republike Sropske Milanko Mihajilica upozorio je da pojedine odredbe ovog nacrta zakona nejednako tretiraju subjekte javnog i privatnog prava, naglasivši da je to u suprotnosti sa ravnopravnom zaštitom svih oblika svojine.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović naglasio je potrebu da se u zakon ugrade odredbe kojima će biti pojačana lična odgovornost subjekta javnog prava.

Poslanik SP-a Slobodan Protić smatra da je ovaj akt jedan od ključnih iz seta zakona za provođenjem Ekonomske politike Srpske, koji diktira neophodnost prmjene ponašanja u poslovanju nametanjem jače odgovornosti.

On je rekao da će primjenom ovog zakona biti zaštićeni posebno poljoprivredni proizvođači, sa kojima se najviše manipuliše u plaćanju obaveza prema njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije