BiH

Golićeva kategorično odbacila Milinićeve optužbe

Golićeva kategorično odbacila Milinićeve optužbe
Golićeva kategorično odbacila Milinićeve optužbe

BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić danas je kategorično odbacila insinuacije bivšeg ambasadora BiH u Rusiji Gordana Milinića da "krije marifetluke" tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodeći da joj je čast što je dugogodišnji Dodikov saradnik.

"Nedavni medijski istup Gordana Milinića, koji već godinama bez ikakvog pokrića koristi titulu ambasadora, ne bi zaslužio nikakvo reagovanje, da dotični, povezujući sporedne epizode i stavljajući ih u lažni kontekst iskonstruisanih događaja, nije na svojevrsnom medijskom sijelu na televizije BN, na najgrublji način izvrijeđao moje ime i instituciju koju predstavljam", navela je Golićeva u pisanoj izjavi.

Ona je naglasila da istovremeno čudi i odsustvo reagovanja Ministarstva inostranih poslova BiH na istupe njihovog službenika Gordana Milinića koji, kako je rekla, svjesno obmanjuje javnost i ruši kredibilitet ne samo institucija Republike Srpske, nego i institucije u kojoj je našao uhljebljenje.

"Ukoliko ova opskurna ličnost zaista dobije funkciju ambasadora, kako mu je, očigledno obećano, vjerovatno uz uslov da plasira što više laži, onda bi trebalo da se svi zamislimo u kakvoj zemlji živimo", naglašava Golićeva.

Golićeva radi objektivnog informisanja javnosti ističe da Milinić činjenicu da je bila šef kabineta tadašnjeg predsjednika Vlade Milorada Dodika koristi kako bi na najgrublji način zloupotrijebio njeno ime, stavljajući cijelu priču u kontekst, kako je rekao, skrivanja nečijih "marifetluka".

"Za više od 30 godina radnog iskustva nikad nisam bila dovedena u kontekst bilo kakvih kriminalnih radnji, a uvjeravam da će tako ostati i u buduće. Takođe, nikad nisam prikrivala bilo čije nezakonito djelovanje, pa Milinićive insinuacije da `krijem marifetluke` tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Republike Srpske, odbacujem sa gnušanjem", ističe Golićeva.

Ona kaže da joj je čast što je dugogodišnji saradnik Milorada Dodika, i kad je bio u opoziciji i sada kada je na vlasti.

Golićeva tvrdi da je Dodik uvijek od svih svojih saradnika tražio poštovanje procedura i zakonitost u radu.

"Ako je gospodin Mladen Bosić priču o `kilogramu zlata` koju je, kako je Milinić sam rekao, čuo od njega u kafani, iskoristio u predizbornoj kampanji, onda ova reciklaža i pojavljivanje u javnosti Minhauzena Milinića dokazuje da je stvarni cilj rušenje odluke o referendumu i ispunjavanje obećanja koje su njegovi mentori iz Saveza za promjene dali političkom Sarajevu i svjetskim moćnicima", kaže Golićeva.

Prema njenim riječima, samo onaj ko elementarno ne poznaje politički sistem u Republici Srpskoj, "a Gordan Milinić, očigledno, o tome nema pojma", može tvrditi da je ona još 2006. godine znala da će biti ministar u Vladi 2010. godine.

Ona podsjeća da su između ta dva perioda održani i lokalni i opšti izbori i da se apsolutno nije moglo procijeniti ko će formirati skupštinsku većinu, a samim tim činiti i personalni sastav Vlade Republike Srpske.

"Gordana Milinića i `njegovih investitora` iz perioda o kojem on govori i gotovo se i ne sjećam. Ostaje misterija o kojim investiorima on govori, jer ih očigledno nije ni bilo. Ostaje u sjećanju kratka epizoda iz februara 2011. kada je Gordan Milinić u Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, lažno se predstavljajući kao ambasador, o čemu posjedujem i dokaze, doveo predstavnike jedne češke firme sa prijedlogom koji se graničio sa naučnom fantastikom", dodaje Golićeva.

Ona je napomenula da se "pomenuti nazovi ambasador više nikad nije javio kada je rekla da Ministarstvo ne zanimaju fiktivne studije nego direktna ulaganja kojima bi se otvorila nova radna mjesta", saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

"Recikliranje afere `Vikiliks` i dovođenje mog imena u vezu sa raznim ambasadama u koje, odgovorno tvrdim, nikad nisam kročila niti bilo s kim razgovarala o onom što Milinić tvrdi, a naročite kvalifikacije ljudi koji se pominju u navodnoj depeši, a sa kojima imam izuzetno korektne odnose, skrojena je u obavještajnim krugovima sa namjerom da se oslabe pozicije i institucije Srpske i predstavljaju pokušaj unošenja razdora u Republici Srpskoj, što, očigledno, nije uspjelo, a i neće", poručila je Golićeva.

Ona navodi da nije "amerikanizirana" kako Milinić tvrdi, te da poštuje predstavnike svih zemalja sa kojima Srpska sarađuje, naglašavajući da je jedino i isključivo u službi građana Republike Srpske i njenih instuticija.

"Posebno sam povrijeđena što je jedna, navodno nezavisna i nepristrasna televizija omogućila da se na njenom portalu dozvoli jezik mržnje i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi i vrijeđanje članova moje porodice. U svom životu i u političkom djelovanju, nikad nisam prebrojavala ničija krvna zrnca i ljude sam cijenila i cijenim po onom šta čine i koliko znaju, a ne kom narodu pripadaju", ističe Golićeva.

Ona navodi da "televizija koja likovima poput samozvanog ambasadora Milinića, kojem je potrebnija stručna pomoć, nego medijski prostor, na najgrublji način obmanjuje gledaoce i ne može se zvati drugačije nego tračerski i novinarski potpuno neprofesionalan medij".

"Ovo je posljednji put da se osvrćem na bilo koji prilog ili emisiju na Televiziji BN, ne želeći više da im dajem značaj koji, očigledno, zbog svog neprofesionalnog djelovanja i kontinuirane propagande protiv institucija Republike Srpske i ne zaslužuju", rekla je Golićeva.

Golićeva je naglasila da "kao građanin Republike Srpske i kao legalista", poziva sve nadležne institucije da istraže djelovanje svakog pojedinca, počevši od nje, pa do Gordana Milinića, koji je i bivši šef Predstavništva Srpske u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije