BiH

Govedarica: Izetbegović poremetio odnose BiH i Srbije

Govedarica: Izetbegović poremetio odnose BiH i Srbije
Foto: N.N. | Govedarica: Izetbegović poremetio odnose BiH i Srbije

BANJALUKA - Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavom "da se nada da će BiH priznati Kosovo" na krajnje drzak politički način poremetio dobrosusjedske odnose BiH i Srbije.

Govedarica je naglasio da stabilnost regiona zavisi od odnosa BiH i Srbije, te da se Izetbegović u političkom smislu s vremena na vrijeme ponaša "potpuno neuračunljivo".

"Vrlo je neprimjereno miješati se u unutrašnje odnose Srbije i pojašnjavati poziciju Sandžaka, naročito ako znamo da u tom dijelu Srbije muslimani imaju zagarantovana sva prava i slobode", rekao je on.

Prema njegovim riječima, muslimani u Sandžaku do te mjere osjećaju demokratiju da su imena ulicama i školama počeli davati po ljudima koji su u Drugom svjetskom ratu bili potvrđeni zločinci.

"S druge strane, Izetbegović ne krije svoje namjere da želi da prizna Kosovo.

Zamislite kada bi kojim slučajem predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izašao u javnost sa tezom da podržava nezavisnost Republike Srpske, kako bi se Izetbegović osjećao i šta bi sve radio sa svojom družinom", kaže Govadarica.

On je naglasio da, Izetbegović, ako se tako grčevito bori za nezavisnost Kosova, mora da bude apsolutno svjestan da će otvoriti pitanje nezavisnosti Republike Srpske.

"Pretpostavljam da on zna da su Srbi u BiH konstitutivni i da nikada, ni SDS, ni ostale političke stranke u Republici Srpskoj, neće priznati nezavisno Kosovo. Postoji tu još jedno pitanje, zašto Izetbegović obmanjuje Bošnjake koji žive u BiH kada kaže da će BiH priznati Kosovo?", istakao je Govadarica.

Govoreći o predstojećem sastanku Savjeta za implementaciju mira koji organizuje visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, Govedarica je rekao Srni da uslovi za njegovo održavanje ne postoje sve dok Incko ne uputi javno izvinjenje Republici Srpskoj zbog poređenja Dana Republike Srpske sa danom NDH.

"Ne znam zašto je to visoki predstavnik uradio i kako je mogao da stavi te dvije stvari na vagu. Koliko mogu da se sjetim, nikada nismo dobili izvinjenje, a sve političke partije u Republici Srpskoj su tražile barem toliko", rekao je Govedarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije