BiH

Govedarica: Plan za spas posrnule ekonomije

Govedarica: Plan za spas posrnule ekonomije
Govedarica: Plan za spas posrnule ekonomije

BANJALUKA - Srpska demokratska stranka /SDS/ ponudiće građanima Republike Srpske na predstojećim izborima plan za spas posrnule ekonomije, odnosno plan oživljavanja privredne aktivnosti, industrijske i poljoprivredne proizvodnje, poručio je šef Poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica.

Govedarica je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će SDS u narednom periodu raditi na jednoj poreskoj i fiskalnoj politici i pravednom zapošljavanju, navodeći da "partijsko i partokratsko zapošljavanje ne vode ničemu, već dovode mlade ljude u očaj i razočaranje".

On je ocijenio da je ekonomska situacija u Republici Srpskoj vrlo loša i da može može vrlo lako da "uruši" Srpsku.

Govedarica je rekao da je 2005. godine u Srpskoj bilo 10.000 zaposlenih više nego danas, a iste godine bilo je i 25.000 radnika više u privredi nego sada. Prema njegovim riječim, danas je više od 10.000 novozaposlenih radnika, ali ne u privredi, već u javnom sektoru, odnosno u administraciji Srpske.

On je rekao da su enormna zaduženja Srpske, takođe, pokazatelj gdje je njena ekonomija i predstavljaju najveći teret po budžet.

Govedrica je iznio podatak da je 2005. godine budžet Srpske bio 1,255 milijardi KM, a ukupna dugovanja 1,4 milijardi KM, dok je danas budžet Srpske dvije milijarde, a dug porastao na pet milijardi KM.

On je rekao da je servisanje duga u 2005. godini iznosilo 116 miliona KM na godišnjem nivou, a danas iznosi 565 miliona KM. Govedarica tvrdi da se za plate u Srpskoj danas potroši 690 miliona KM, a pomoć vanbudžetskim fondovima iznosi 200 miliona KM.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj potrebne su promjene u svakom smislu, jer će se Srpska u narednom periodu morati da suoči sa odgovarjućim problemima za šta je neophodna odgovorna vlast.

"SDS obećava svojim građanima daće biti odgovorna pred njima za razliku od vladajućeg SNSD-a koji u proteklom periodu nije mogao da zaustvi posrnulu ekonomiju, niti su mogli građane Srpske sistemom za izgradnju odbrane od poplava zaštite u majskim katastrofama", istakao je Govedarica.

On je rekao da SDS poziva sve političke partije da iz svojih rječnika izbace govor mržnje i da danas i ubuduće svi zajedno rade na boljoj budućnosti građana, koja će u prvom redu zaustaviti enorman odliv mladih iz Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije