BiH

Govedarica: Počinioci zločina u Sijekovcu moraju odgovarati za svoja nedjela

Govedarica: Počinioci zločina u Sijekovcu moraju odgovarati za svoja nedjela
Foto: N.N. | Govedarica: Počinioci zločina u Sijekovcu moraju odgovarati za svoja nedjela

​Pokoljom srpskog stanovništva u Sijekovcu počinjen je prvi masovni zločin prema civilima na teritoriji BiH i tim činom je počeo neobjavljeni rat protiv srpskog naroda u BiH, izjavio je danas u Sjekovcu Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Predsjednik SDS je danas položio vijenac kod spomen-ploče u Sijekovcu za 46 srpskih civila - žena, djece i staraca koje su prije 27 godina zvjerski ubile regularne vojne snage Hrvatske sa paravojnim bošnjačko-hrvatskim formacijama i prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji i parastosu u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Govedarica je izjavio da nakon zločina u Sijekovcu i okupacije Broda od strane hvatske vojske, srpski prvaci, koji su se nalazili na čelu SDS, nisu imali nikakvog drugog izbora nego da brane srpski narod u BiH i da brane srpsku teritoriju.

"Iz te odbrane srpskog naroda i prostora na kojem je živio nastala je Republika Srpska. Trećeg marta 92. ubačeni su pripadnici Zbora narodne garde Republike Hrvarske i oni su uz pomoć paravojnih formacija HDZ i SDA iz BiH izvršili okupaciju Broda i tim oružanim činom započela je agresija Hrvatske", podsjetio je Govedarica

On je istakao da je iz te odbrane srpskog naroda i prostora na kojem je živio nastala Republika Srpska.

On je naveo da 27 godina od zločina u Sijekovcu možemo konstatovati da nema pravde za žrtve.

"Možemo se samo nadati da će ta pravda biti dostižna. Očigledno je da Tužilaštvo i Sud BiH, ako se izuzme jedna objavljena presuda, nisu učinili ništa da bi se rasvijetlili ti tragični događaji i stradanja Srba u Brodu. Možemo zaključiti da veliki broj ljudi koji su učestvovali u zločinu u Sijekovcu sada sjede mirno, a da nikada nisu odgovarali za sva ta zlodjela koja su naparavili prije 27 godina", istakao je Govedarica.

On je podsjetio da su još u septembru 91. godine  prve agresorske granate ispaljene sa područja Hrvatske na opštinu Brod.

"Postavlja se pitanje šta su Srbi u BiH mogli očekivati obzirom da su Hrvatska i njene oružane snage već tada djelovale agresorski minobacačkom vatrom po teritoriji druge države", kazao je Govedarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije