BiH

Govedarica: Srušićemo nenarodnu vlast u RS

Govedarica: Srušićemo nenarodnu vlast u RS
Govedarica: Srušićemo nenarodnu vlast u RS

BANJALUKA - Vukota Govedarica jednoglasno je juče na vanrednoj sjednici Skupštine SDSa u Banjaluci izabran za novog predsjednika te stranke umjesto Mladena Bosića, koji je dao ostavku na vlastitu inicijativu nakon lošeg rezultata na proteklim lokalnim izborima.

Sudeći prema neformalnim razgovorima juče u holu hotela "Bosna" sa članovima stranke, uvjereni su da će Govedarica uspjeti nametnuti SDS kao stranku koja će ne samo formirati sljedeću vladu RS nakon izbora 2018. godine, nego i neutralisati vrlo vještu političku retoriku koju je proteklih godina koristio Milorad Dodik, predsjednik RS, napadajući i kritikujući poteze koje je SDS vukao. Smatraju, naime, da je Govedarica političar s harizmom koji će moći "na narodski način" parirati Dodiku i tako podići vidljivost stranke.

Govedarica je nakon izbora novinarima rekao da će SDS nastaviti biti državotvorna stranka koja će srušiti "nenarodni režim i nenarodnu vlast u RS", te je pozvao mlade da se priključe toj borbi. Istakao je da će se nova politika SDSa oslanjati na iskustvo starijih članova, ali da će podmladiti stranku i dati više pristupa mlađim kadrovima. Rekao je da slijedi analiza izbornih rezultata i da će stranka nastojati postići unutrašnje jedinstvo, konsolidovati svoje redove i pripremiti se za naredne opšte izbore 2018. godine. Odgovarajući na novinarsko pitanje kako vidi Bosićev mandat, rekao je da nema primjedbe na dosadašnji rad rukovodstva stranke. Naglasio je da je SDS izvukao pouke iz prethodnih lokalnih izbora, ali je dodao da se neće baviti populizmom.

Bosić je u svom oproštajnom govoru istakao da za loš izborni rezultat nije krivo članstvo, već politička manipulacija i dizanje nacionalnih tenzija kojim su se poslužili Bakir Izetbegović i Dodik, a uz pomoć Suda BiH, Tužilaštva i manipulacijom referendumom i Danom Republike.

"To je bila klasična politička manipulacija uz učešće i faktora izvan RS i BiH", rekao je pomalo tajanstveno Bosić, vjerovatno misleći na Beograd.

Istakao je i da je kampanja SDSa bila fokusirana na životnim temama, ali je i dodao da je dijelom za slab rezultat odgovoran i izostanak rezultata u borbi protiv korupcije koju su obećali u izbornoj kampanji 2014.

Izbornu sjednicu Skupštine prokomentarisao je i sam Dodik, rekavši da je SDS "gubitnik koji i dalje nastavlja lošu politiku prema RS".

"Takođe moraju biti svjesni da oni nisu izbore izgubili samo zato što su bili ovdje loša opozicija, nego i što su bili loša vlast na nivou BiH", rekao je. On je i dodao kako ova stranka nastavlja sa politikom kriminalizacije društva.

"O ovome govore lica bliska ljudima koji su bili dio organizovanog kriminala. Ako kadrovi SDSa, koji su vlast na nivou BiH  Mirko Šarović, Dragan Mektić i drugi pričaju o poštenju, onda je jadno poštenje na ovim prostorima", kaže on.

Mektić nam se juče nije javio zbog puta u Americi, dok je Šarović u izjavi "Nezavisnim" negirao bilo kakvu povezanost s organizovanim kriminalom.

"Nemam ja deset krivičnih prijava, nego Dodik. Mislim da to dovoljno govori", rekao je Šarović.

Govedarica je rekao da je Dodik zadnja osoba koja bi SDSu trebalo da govori o izdaji i politici u Sarajevu.

"Da nam to kaže bilo ko drugi, možda bismo imali razlog da se zapitamo. Milorad Dodik je zadnji koji nam može bilo šta govoriti o izdajničkoj politici. SDS nikad nije bio izdajnička stranka", rekao je on.

Biografija novog predsjednika SDSa

Vukota Govedarica, šesti predsjednik SDSa, rođen je 1976. godine u Gacku. Završio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu 2000. godine. Član je SDSa od 1999. godine. Bio je predsjednik Omladine SDSa, a potom ušao i u najviše organe stranke. Prvi put je na izborima učestvovao 2004. godine, kada je izabran za odbornika u Skupštini opštine Gacko. Dvije godine kasnije na izborima osvaja mandat u Narodnoj skupštini RS, a potvrđuje ga i na opštim izborima 2010. godine, da bi obnovio mandat i 2014. godine. U Narodnoj skupštini je šef Kluba poslanika SDSa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije