BiH

Goveradica: Svaka presuda doprinosi dodatnom razdoru u BiH

Goveradica: Svaka presuda doprinosi dodatnom razdoru u BiH
Foto: N.N. | Goveradica: Svaka presuda doprinose dodatnom razdoru u BiH

BANJALUKA - Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je Srni da svaka presuda donesena u Hagu doprinosi dodatnom razdoru među, ionako podjeljenim, narodom u BiH.

"Svi oni koji misle da se na ovaj način dolazi do pomiranja, nalaze se u zabludi. Ovo je samo put kojim je pomirenje u BiH znatno otežano", rekao je Goveradica, komentarišući prvostepenu presudu Haškog tribunala kojom je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

On smatra da Haški tribunal ima selektivni pristup, upitavši ko će osigurati pravdu za srpske žrtve i njihove porodice.

"Ko će odgovarati za zločine počinjene nad Srbima i ko je za to osuđen od hrvatskog, bošnjačkog, albanskog, šiptarskog rukovodstva za zločine nad Srbima? Da li treba shvatiti da je pravda zadovoljena ako svjedoci mijenjaju iskaze pod određenim pritiscima? To se ne može nazvati pravdom", istakao je Govedarica.

On je naglasio da je "Haški tribunal pod političkim i kriminalnim uticajem", te da je napravio više štete, nego koristi BiH i njenim građanima.

"Nažalost, general Ratko Mladić nije jedini Srbin koji je, na ovakav ili sličan način, postao žrtva Haškog tribunala. Nije se imao čemu ni nadati nakon presude prvom predsjedniku Reublike Srpske Radovanu Karadžiću, ali kazna doživotnog zatvora potvrđuje da Haški tribunal očigledno nije pošteđen političkog uticaja, koji je pokazivao sve ove godine", rekao je Govedarica.

On smatra da će "sada uslijediti komentari bošnjačke javnosti da je Republika Srpska genocidna tvorevina, a presuda će se pokušati prebaciti na neku vrstu kolektivne odgovornosti".

"To će raditi oni koji štite zločine u sopstvenim redovima, koji su počinjeni nad srpskim narodom", naglasio je Govedarica, dodavši da se ne može govoriti o pomirenju dok se ne zadovolji pravda za srpske žrtve.

Goveradica očekuje da će advokatski tim generala uložiti žalbu na prvostepenu presudu.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

Presudu je donijelo Prvostepeno vijeće Tribinala kojim predsjedava Alfons Ori, a članovi su Kristof Flige i Bakone Moloto.

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije