BiH

Grabar-Kitarović bez najave posjetila Ahmiće i poklonila se žrtvama

Grabar-Kitarović bez najave posjetila Ahmiće i poklonila se žrtvama
Foto: Anadolija | Grabar-Kitarović bez najava posjetila Ahmiće i poklonila se žrtvama

SARAJEVO - Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je danas, mimo protokola, odlučila posjetiti Ahmiće i Križančevo selo.

Grabar-Kitarović je odala počast žrtvama i položila cvijeće na spomen-obilježje za 116 ubijenih Bošnjaka, među kojima 33 žene i djece.

"U Ahmićima i Križančevom Selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija", poručila je Grabar-Kitarović.

Zločini u Ahmićima dogodili su se u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, kada su jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane, Džokeri i Maturice, izvršile napad na selo Ahmići nekoliko kilometara od Viteza. Napad je počeo rano ujutro, s ezanom za sabah-namaz, koji je bio znak za napad. Ubijeno je 116 osoba.

Iste godine, 22. decembra, pripadnici Armije RBiH su u Križančevu Selu ubili 34 vojnika HVO, a 30 civila i vojnika zarobili te ih odveli u Počulicu. Pod pritiskom Međunarodnog crvenog krsta nakon 39 dana razmjenjeni su kod Gropčića u mjestu Dubravica potpuno izmasakrirani. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

Grabar-Kitarović se juče u Sarajevu sastala sa članovima Predsjedništva BiH, nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem, visokim predstavnikom Valentinom Inckom i predstavnicama udruženja Majki Srebrenice.

Posjeta BiH je zbog loših vremenskih uslova skraćena s tri na dva dana, te će je Grabar-Kitarović okončati danas, kada je planirano da posjeti fabriku "Palvara" i bolnicu "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj, te se u Vitezu sastane sa hrvatskim načelnicima opština i predsjedavajućim opštinskih vijeća u Srednjoj Bosni.

U Žepču je zakazan sastanak sa predstavnicima opštinskih i kantonalnih vlasti, a u Usori s tamošnjim Hrvatima.

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović po drugi put je u službenoj posjeti BiH, nakon marta 2015. godine i prve posjete na početku njezinog predsjedničkog mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije