BiH

Grabar-Kitarović prva zvaničnica u posjeti Sarajevu u ovoj godini

Grabar-Kitarović prva zvaničnica u posjeti Sarajevu u ovoj godini
Foto: N.N. | Kitarovićea prva zvaničnica u posjeti Sarajevu u ovoj godini

SARAJEVO - Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske, prva je državna zvanicnica koja ce u ovoj godini posjetiti BiH, 17. i 18. januara.

Ova posjeta biće višestruko zanimljiva za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvatsku, posebno nakon dešavanja koja su obilježila kraj 2017, odnosno nakon što je u Hagu potvrđena presuda šestorci Hrvata, bivših zvaničnika samoproglašene Herceg-Bosne za ratne zločine počinjene u delu BiH.

Ta presuda, analiza Radio Sarajevo, sa stanovišta posjete hrvatske predsjednice, posebno je važna jer je njome potvrdeno da je u udruženom zločinačkom poduhvatu na podrucju BiH, zajedno s čelnicima Herceg-Bosne, ucestvovao tadašnji vojni i politicki vrh Hrvatske.

S druge strane, poznato je na koji način i koliko često je predsjednica Grabar Kitarovic komentarisala dešavanja u Bosni i Hercegovini, često je to uticalo na unutrašnje političke prilike zbog čega je njena posjeta na početku 2018. godine, koja je u BiH i izborna godina, izuzetno značajna.

Tokom dva dana boravka u Sarajevu, Kitarović bi trebalo da se sastane s članovima Predsjedništva BiH, ali tek nakon što je pri nedavnoj posjeti Rusiji s Vladimirom Putinom razgovarala o prilikama u BiH, zatim nakon što je početkom decembra 2017. godine u Savjetu bezbjednosti UN odbacila kolektivnu krivicu hrvatskog naroda za zločine u BiH, istaknuvši da Hrvatska nije kriva, nego da se ta država samo branila, te nakon brojnih komentara o Haškoj šestorci.

U svjetlu ove posjete posebno je bila zanimljiva jedna od njenih poslednjih izjava u 2017. godini, kada je kazala da je "neprihvatljivo nametanje kolektivne krivice Hrvatima u BiH", te da su Hrvati konstitutivan narod u BiH i da ih "niko neće svoditi na manjinu". Ovom izjavom, otprilike, pretpostavljen je i put razgovora tokom posete BiH gdje će hrvatska predsjednica vjerovatno s liderima hrvatskog naroda razgovarati o što boljem pozicioniranju na trenutnoj političkoj sceni, neposredno pije izbora u BiH na svim nivoima.

U analizi se navodi da će posebno biti zanimljiv njen razgovor s predsjedavajucim Predsejdništva BiH i liderom Hrvata u BiH Draganom Čovićem, koji je presudu čelnicima Herceg-Bosne u svojim izjavama prvi protumačio kao presudu cijelom hrvatskom narodu, te će vjerovatno biti razgovora i o načinu odbacivanja odgovornosti Hrvatske za udruženi zločinački poduhvat u BiH.

Nakon presude Haškoj šestorci, podsjeća se, širom Hercegovine, ali i Hrvatske, pojavili su se brojni znaci veličanja osuđenih ratnih zločinaca, a sama Grabar Kitarovic za svog pomoćnika krajem 2017. godine imenovala je Vladu Galica, navodnog špijuna koji je štitio osobe osumnjičene za ratne zlocine tokom ''90-ih godina na tlu Hrvatske i BiH.

Sve to, uz brojne komentare i prećutane kritike, recimo na rukovodstvo Hrvatske iz ratnih godina, sigurno ce uticati na razgovore s dijelom bh. zvanicnika.

Teme razgovora Kitarovićeve sa svojim domaćinima biće i odlazak stanovništva iz Hrvatske i iz BiH, ali i problem Pelješkog mosta koji je još uvijek aktuelna i akutna tema u odnosima između dvije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije