BiH

Grabovac: Neophodne optužnice protiv naredbodavaca zločina

Grabovac: Neophodne optužnice protiv naredbodavaca zločina
Grabovac: Neophodne optužnice protiv naredbodavaca zločina

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac izjavio je da za srpske žrtve rata koje više od 20 godina čekaju pravdu nije prihvatljivo da Tužilaštvo BiH podiže optužnice protiv pojedinaca, ali ne i protiv naredbodavaca ratnih zločina počinjenih nad Srbima na području Broda i Posavine.

"Tužilaštvo BiH treba da podigne optužnicu protiv desetina naredbodavaca i neposrednih izvršilaca ratnih zločina počinjenih nad Srbima na ovom području", rekao je Srni Grabovac, komentarišući podizanje optužnice protiv državljanina Hrvatske Mladena Kurdije /56/ osumnjičenog za ratni zločin nad više desetina Srba na području Broda.

Grabovac kaže da Udruženje raspolaže dokaznim video i pisanim materijalom, te izjavama svjedoka o stravičnim zločinima počinjenim nad Srbima na području Broda i Posavine, kao i torture kroz koje su prošli Srbi i silovane srpkinje kroz 10 logora na ovom području.

On je podsjetio da je 1992. godine napadom regularnih jedinica Hrvatske vojske u sadejstvu sa jedinicama Armije BiH i HVO-a, Hrvatska izvršila agresiju na BiH.

Grabovac je naveo da je na području Broda i Posavine otkriven veliki broj masovnih i pojedinačnih srpskih grobnica, ističući da su one najbolji dokaz o počinjenim zločinima nad Srbima.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina Hrvatske Mladena Kurdije /56/ osumnjičenog za ratni zločin nad više desetina Srba na području Broda.

Optužnica ga tereti da je na području Broda i okoline, u svojstvu komandanta Vojne policije 101. brigade HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije