BiH

Građani BiH uz vatromet i muziku dočekali 2016. (FOTO)

Građani BiH uz vatromet i muziku dočekali 2016. (FOTO)
Građani BiH uz vatromet i muziku dočekali 2016. (FOTO)

BANJALUKA, SARAJEVO - Novu 2016. godinu građani BiH su uglavnom dočekali u porodičnoj atmosferi, ali je u nekim gradovima doček organizovan i pod vedrim nebom.

Osim u ugostiteljskim objektima Banjalučani su se veselili i na Trgu Krajine.

Banjalučane su na Trgu zabavljali domaći izvođači: "Mundens" i Vanja Mišić, Krajiški trubači, pop grupa "Nair" te "Kombajn kvartet" i Slađana Zrnić.

Dolazak 2016. godine simbolično je u ponoć najavio vatromet.

Hiljade Sarajlija i turista prisustvovalo je javnom dočeku 2016. godine organizovanom večeras na Trgu djece Sarajeva gdje je upriličen vatromet i bogat muzičko-zabavni program.

Javni doček pod motom "Idemo ludo, idemo jako u novu, 2016. godinu!" okupio je mnogobrojne Sarajlije i turiste koji su uživali u muzici i plesu uprkos niskoj temperaturi vazduha. Dobra atmosfera u centru grada "odjevenog" u praznično ruho kulminirala je u ponoć kada je upriličen vatromet.

Program je počeo u 21 sat kada je okupljene zabavljala sarajevska grupa "Radarska kontrola". Atmosferu je dodatno zagrijala i grupa "Zoster" te bh. pjevač Amel Ćurić koji je s prisutnima i odbrojavao zadnje sekunde 2015. godine.

Na sceni se okupljenima obratio novoimenovani zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Abdulah Skaka, poželivši svima dobar provod u Sarajevu.

"U ime Grada i u lično ime želim vam puno zdravlja, sreće, uspjeha, da se volite. Posebno pozdravljam goste i turiste i pozivam vas da budete dobri domaćini, da im večerašnja noć bude u sjećanju, sretno", poručio je Skaka.

Manifestacija na gradskom trgu još traje, a očekuje se nastup grupe "Velahvale" koja će svirati do 01.30 kada manifestacija zvanično završava.

Večerašnji događaj obezbjeđuje veliki broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Također, saobraćaj je privremeno obustavljen u centralnom dijelu grada, dok policija vozila preusmjerava na alternativne ulice.

Dočeka Nove godine na otvorenom u Trebinju nije bilo, ali su se ugostitelji pobrinuli da ponuda bude prvoklasana.

Veselo je bio u Azzaru, Undrgranundu, ali i hotelu Leotar, gdje je 2016. godinu dočekao veliki broj gostiju iz regiona te iz nekih evropskih zemalja.

Za dobru atmosferu pobrinuli su se Slavonski tamburaši Sokol iz Osijeka.

Bratunac

Najveći broj stanovnika Bratunca dočekao je Novu godinu kod kuće u krugu porodice i prijatelja, dok su mladi slavili u kafićima, salonima i diskotekama jer ni ove godine nije bilo organizovanog dočeka na gradskom trgu.

Iako nije bilo organizovanog dočeka, mladi su oko ponoći izašli iz obližnjih kafića i priredili vatromet na gradskom trgu.

Rezervacije u ugostiteljskim objektima koštale su od 10 do 35 KM.

Neki stanovnici Bratunca i ove godine novogodišnju noć proveli su u zimskim centrima i većim gradovima Srbije i Republike Srpske.

Novogodišnjem slavlju u Bratuncu prisustvovala je većina mladih iz susjedne opštine Srebrenica. Restorani u ovom mjestu nisu bili popunjeni, a većina ih je zatvorena prije ponoći kao i ostalim radnim danima jer nije bilo gostiju.

Prijedor

Više stotina Prijedorčana dočekalo je Novu 2016. godinu na Malom gradskom trgu, gdje ih je zabavljao pop pjevač Željko Vasić.

Gradska uprava obezbijedila je sugrađanima koji su novogodišnju noć proveli na otvorenom besplatne sendviče, čaj i kuvano vino, a u ponoć je priređen vatromet i pročitana čestitka gradonačelnika sugrađanima.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić u čestitki sugrađanima poželio je u novoj godini dobro zdravlje, veselje i radost, puno lične i porodične sreće i uspjeha na radnim mjestima, školama, fakultetima.

"Želim da grad Prijedor i u godini u koju ulazimo bude primjer modernog evropskog grada, da ga svi zajedno gradimo i razvijamo kao mjesto povoljnog života", poručio je Pavić.

U porodilištu bolnice "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor rođena je jedna beba - djevojčica koja je na svijet došla u 1.50.

Većina Prijedorčana dočekala je novu godinu u svojim domovima uz TV program u društvu porodice i prijatelja i uz bogatiju trpezu.

Srebrenica

Opštinska uprava Srebrenice ove godine je priredila novogodišnji doček i vatromet na gradskom trgu, gdje se, uprkos hladnoći, okupilo oko 200 ljudi.

Stanovnici Srebrenice dočekali su Novu 2016. godinu na gradskom trgu uz besplatno kuvano vino, tombolu, kolo i muziku orkestra lokalnog Kulturno-umjetničkog društva "Vaso Jovanović", čime je nastavljena tradicija novogodišnjeg slavlja na otvorenom u ovom mjestu koje je prošle godine izostalo zbog usmjeravanja sredstava za saniranje šteta od poplava.

Najveći broj stanovnika opštine Srebrenica novogodišnju noć proveo je u svojim domovima uz televizijski program i poneku detonaciju petardi sa ulica i iz haustora koje su bacala djeca.

Samo u jednom kafiću u ovoj varošici organizovan je novogodišnji doček bez nekog posebnog sadržaja. Pedesetak mladih tu je dočekala Novu 2016. godinu, a onda su se pridružili slavlju u susjednom Bratuncu.

Svi ostali ugostiteljski objekti u ovom mjestu bili su zatvoreni poslije 20 časova.

Veći broj Bošnjaka iz Srebrenice Novu godinu slavio je u gradovima Federacije BiH, a manji broj Srba na planinanama i u gradovima Srbije i Republike Srpske.

Doboj

U Doboju je novogodišnja noć protekla mirno i bez težeg narušavanja javnog reda i mira, a Dobojlije je u Novu 2016. godinu na Gradskom trgu ispratio predsjednik Skupštine grada Esmin Mahmutović.

Mahmutović je okupljenim građanima poželio "zdravlja, sreće i prosperiteta".

U dobojskoj Bolnici "Sveti apostol Luka" tokom novogodišnje noći rođen je jedan dječak, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Do ponoći su rođene tri bebe, a tokom novogodišnje samo jedan dječak.

Prnjavor

Prnjavor je u 2016. godinu ušao uz svirku lokalnog benda, petarde i ponoćni vatromet.

Na gradskom trgu ulazak u Novu godinu proslavljali su uglavnom mladi.

Novogodišnji doček bio je organizovan i u ugostitetljskim objektima na području opštine gdje su goste zabavljali pjevači narodne i krajiške muzike.

Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić i predsjednik Skupštine opštine Prnjavor Borko Lukanović u čestitki su sugrađanima poželjeli dobro zdravlje, sreću i mir.

"Zajednički se radujmo našim uspjesima, ali i hrabrimo jedni druge u teškim trenucima", navodi se u čestitki opštinskog rukovodstva.

Šamac

Šamčani su Novu godinu dočekali na gradskom trgu uz muziku i vatromet.

Doček Nove godine organizovan je pod pokroviteljstvom načelnika opštine Save Minića.

Pod pokroviteljstvom opštine Šamac prethodno je na Trgu tradicionalno organizovan "Dječiji maskenbal", na kojem je bilo nekoliko stotina djece, roditelja i građana.

Organizovan je kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovala osnovci i srednjoškolci sa šamačkog područja. Djeci su podijeljeni novogodišnji paketići koje je su obezbijedili donatori.

Bijeljina

Novogodišnja noć u Bijeljini protekla je mirno, bez značajnijeg narušavanja javnog reda i mira, bez saobraćajnih nezgoda sa posljedicom po lice, a nije bilo ni slučajeva kriminaliteta, rečeno je u Centru javne bezbjednosti Bijeljina.

U bijeljinskom porodilištu rođene su dvije bebe, djevojčica i dječak.

Na gradskom trgu već nekoliko godina zaredom nema organizovanog dočeka Nove godine.

Većina građana proslavila je dolazak Nove godine u svojim domovima sa porodicom i prijateljima, ali i u brojnim ugostiteljskim objektima, restoranima i kafićima u gradu, u kojima su rezervacije iznosile od 25 do 80 KM.

Gradske ulice i trgovi su već nekoliko dana okićeni sa više od 400 svijetlećih ukrasa i 700 metara svijetlećeg kabla, što će trajati i tokom predstojećih praznika.

Mostar

Nova godina u Mostaru dočekana je u brojnim ugostiteljskim objektima jer ni ove godine nije bilo organizovane proslave na otvorenom.

Uz dobru ponudu i muziku, mostarski hoteli i drugi ugostiteljski objekti pobrinuli su se da 2016. godina bude veselo dočekana.

Novogodišnju noć u gradu na Neretvi proveli su i gosti iz zemalja regiona.

Poslije ponoći u Mostaru su rođena dva dječaka.

Foča

Doček Nove godine na otvorenom u Foči protekao je uz kuvano vino, koncert rok benda "Paranoid" iz Rudog i tradicionalni vatromet.

Na Gradskom trgu program je počeo u 22 časa, a prema običaju građani su preplavili trg nešto prije ponoći, da bi razmijenili novogodišnje čestitke i ispratili vatromet kojim je označena smjena 2015. godine.

Pročitana je i novogodišnja čestitka načelnika opštine Radisava Mašića, a slavlje je proteklo bez incidenata.

Tuzla

Na Trgu slobode u Tuzli oko hiljadu građana u prazničnom duhu, uz dvije solističke grupe i bez ponoćnog vatrometa, dočekalo je novu 2016. godinu.

Organizatori novogodišnje noći na Trgu slobode bili su Udruženje samostalnih privrednika i grad Tuzla.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla Jozo Nišandžić uputili su građanima novogodišnju čestitku sa željom da 2016. godina bude srećna i uspješna.

Zvornik

Zvorničani su novogodišnju noć proveli u ugostiteljskim objektima i u privatnom aranžmanu jer organizovanog dočeka na Gradskom trgu nije bilo.

Jedan broj građana odlučio je da novogodišnju noć proslavi u Banji Koviljači.

Tokom protekle noći u porodilištu Opšte bolnice rođen je jedan dječak.

Istočno Sarajevo

Niske temperature nisu spriječile veliki broj stanovnika Istočnog Sarajeva da Novu 2016. godinu dočekaju na otvorenom, u Parku "Gavrilo Princip" u Istočnom Novom Sarajevu.

Uz vatromet, besplatno kuvano vino i muziku grupa "Gonzo" i "Regina", koje su doprinijele dobrom raspoloženju, uglavnom, mlađe populacije, u Novu godinu se ušlo sa nadom da će biti bolja od prethodne.

Tačno u ponoć, okupljenima se obratio načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, koji je stanovnicima Istočnog Sarajeva poželio da budu zdravi, uspješni i srećni.

Mnogi su proteklu, najluđu noć u godini, proveli u kafićima i brojnim ugostiteljskim objektima na ovom području, ali se, ipak, najveći broj opredijelio za proslavu u svojim domovima sa rodbinom i prijateljima.

Posebnu radost ovom gradu donijela je Ivana Trifković iz Istočnog Novog Sarajeva, koja je deset minuta iza ponoći u Bolnici Istočno Sarajevo rodila zdravu djevojčicu, dok je jutros, u 6.55, Tanja Ristić iz Zvornika na svijet donijela zdravog dječaka.

Kao i svake godine, dobar provod za doček Nove godine organizovan je i u hotelima na Jahorini. Olimpijska ljepotica je, pored domaćih gostiju, prihvatila i goste iz regiona, kao i goste iz Turske, Poljske, Češke, Njemačke i Rusije, koji su uz muziku, gastronomske specijalitete i vatromet ušli u 2016. godinu.

Novi Grad

Većina stanovnika Novog Grada dočekala je Novu 2016. godinu u krugu porodice i prijatelja.

Mladi su, kao i ranijih godina, slavili u nekom od ugostiteljskih objekata.

Lokalna uprava tradicionalno organizuje doček Nove godine po julijanskom kalendaru na Trgu Mladena Oljače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije