BiH

Građani traže rješenja

Građani traže rješenja
Građani traže rješenja

BANJALUKA, SARAJEVO - Zapošljavanje mladih, socijalna i penzijska davanja, kao i stvaranje povoljnijeg ambijenta za poljoprivrednu proizvodnju, neka su od oekivanja nakon predstojećih izbora onih kategorija bh. društva na ije glasove najviše ciljaju politike partije u BiH.

Prema rijeima Danijele Topić, predsjednice Omladinskog savjeta RS, politike partije ne mogu znati kakve su potrebe mladih ukoliko to ne pitaju njihova reprezentativna tijela, a što je upravo sada sluaj.

"Ono što je potreba mladih na lokalnom nivou, a nije se u praksi sprovodilo, jeste to da se primjenjuje Zakon o omladinskom organizovanju, odnosno da se lokalnim omladinskim savjetima ustupe prostorije i kakavtakav budžet", istakla je Topićeva, dodajući da je neophodno da se na mlade pone obraćati pažnja u svako doba godine i svake godine, a ne samo od izbora do izbora.

Topićeva smatra da je Banjaluci potreban funkcionalan Dom omladine, ali nije sigurna da je neka politika partija obratila pažnju na koji nain se to može riješiti. Kako kaže, lokalne vlasti treba da omoguće stipendije studentima koji studiraju u drugim gradovima i motivisati ih da se po završetku školovanja vrate u svoju lokalnu zajednicu i tamo se zaposle. Zapošljavanje kao osnovni prioritet budućih lokalnih vlasti vidi i Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS, koji smatra da većina mladih ljudi od novih vlasti oekuju nova radna mjesta.

"Mladi najviše oekuju u narednom periodu, odnosno kada se završe izbori, da imaju gdje da se zaposle i da imaju osnova da ostanu o ovoj zemlji", istakao je Milišić, koji smatra da bi, kad je u pitanju studentski standard, akcenat lokalnih vlasti u narednom periodu trebalo da bude na izgradnji smještajnih kapaciteta za studente.

Ipak, nakon lokalnih izbora, radnici u BiH ne oekuju velike promjene u oblasti zapošljavanja. Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da radnici u BiH od lokalnih vlasti poslije ovih izbora najviše oekuju konano rješavanje socijalnih problema.

"Ne oekujemo zapošljavanja u velikim sistemima, ali svakako oekujemo stvaranje uslova za zapošljavanje na mikronivou. Radnici traže uređenje po vertikali, odnosno da lokalne vlasti više ne mogu govoriti da ne mogu ništa uraditi, jer to nije u njihovoj nadležnosti i da se za to pitaju oni u Sarajevu ili Banjaluci. Oni su svi po vertikali u istoj vlasti, tako da jedni i drugi mogu da urade mnogo zajedno, a to im je zadatak", rekao je on, naglašavajući da vlasti uglavnom prebacuju odgovornost s jednih na druge.

Dodaje da lokalne vlasti koje dođu treba konano odgovorno da rade svoj posao.

Prema rijeima Rade Rakulja, predsjednika Udruženja penzionera RS, u lokalnim budžetima penzionera gotovo da i nema, a samo u desetak opština i gradova u RS u budžet se uvrste neka davanja za penzionersku populaciju.

"Novac se dijeli penzionerima samo u vrijeme lokalnih izbora. Politiari u kampanji uvijek akcenat stavljaju na to kako će nešto uiniti za penzionere, a onda naješće kažu da to nije briga grada ili opštine", istie ovo Rakulj kao najveće probleme penzionerske populacije koje lokalne vlasti moraju rješavati.

Poljoprivrednici zahtijevaju da se poslije 2. oktobra od strane najnižih nivoa vlasti u BiH stvori ambijent za stvaranje novih poljoprivrednih vrijednosti.

Nedžad Bićo iz Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, od novih lokalnih vlasti oekuje da vode više brige za poljoprivredu, odnosno da izdvajaju znatno više sredstava za podsticaje, ime bi se pomogla ova oblast.

"Lokalne vlasti mogu pomoći dosta, kao što izdvajaju za ostale oblasti, tako mogu i za poljoprivredu. Hoćemo da živimo od svog rada i naše proizvodnje i da ne zavisimo od uvoza", naglasio je Bićo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije